33 graden

Eerste officiële tropische dag is een feit: zo warm is het nu bij jou

17 juni 2021 15:23 Aangepast: 17 juni 2021 15:44
Beeld © ANP

Het weer is vandaag officieel tropisch. In De Bilt is een temperatuur van boven de 30 graden gemeten. Die tropische temperaturen worden vannacht opgevolgd door (tropische) buien. Het zal op sommige plaatsen flink tekeergaan.

De 30 graden in De Bilt werd rond 14.00 uur gemeten. De laatste keer dat de temperatuur in De Bilt boven de 30 graden uitkwam was op 15 september 2020.

Ook op veel andere plekken in het land is het vanmiddag warmer dan 30 graden. In de Achterhoek kwamen de temperaturen al boven de 33 graden uit. Aan de Noordzeekust is het koeler.

Zo warm is het nu bij jou:

 

Eerste buien in Zeeland

Het koelst is het momenteel in Zeeland. Dat is ook de provincie waar het over enkele uren met bakken uit de hemel zal komen. "Rond middernacht trekken de eerste buien Zeeland binnen", zegt meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. Daarna zijn de andere provincies aan de beurt. 

"Wat we nu denken is dat de zwaarste buien in het westen en in het midden van het land vallen. In Limburg blijft het misschien droog." Het zal gaan om joekels van buien, met windstoten, hagel en erg veel neerslag.

Morgenochtend trekken die buien langzaam via het noorden het land uit. Rond 14.00 uur komen er nieuwe buien aan, opnieuw vanuit Zeeland en West-Brabant. Op sommige plekken kan 40 millimeter regen in één uur vallen. Omdat de toplaag van de bodem erg droog is, zakt dat water maar moeilijk weg. Morgen wordt het opnieuw warm, met temperaturen tussen de 25 en 30 graden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Joekels van onweersbuien op komst na hete en benauwde plakdag

Zondag herhaling van zetten

Zaterdag wordt het iets koeler met hier en daar wat 'losse buitjes'.

Op zondag komen we opnieuw in de warme lucht terecht. "Dan worden opnieuw buien verwacht, een beetje een herhaling van vrijdag."

Kijk hier waar de buien vallen:

Wil je weten waar en wanneer de buien vallen, hou dan de Buienradar in de gaten. Let wel op: weerapps kunnen het soms mis hebben. Gebruik daarom deze vijf tips (zoals: kijk niet te ver vooruit). En lees deze uitleg van Buienradar.

Bekijk ook: Waarom het nooit heel veel warmer wordt dan 40 graden

Weervrouw Nicolien van Buienradar vertelt je waarom het in Nederland nooit veel warmer wordt dan 40 graden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore