Jongeren niet gevaccineerd

Zorgen bij GGD Amsterdam om deltavariant, jongeren krijgen brief

17 juni 2021 14:13 Aangepast: 17 juni 2021 14:13
Drankexcessen zijn voortaan verboden Beeld © AFP

Laat je zo snel mogelijk testen als je terugkomt van een examenreis uit Spanje of Portugal. Dat schrijft de GGD in een brief naar eindexamenleerlingen in Amsterdam. Tientallen jongeren namen de gevreesde deltavariant, voorheen de Indiase variant, mee uit vakantiegebieden, terwijl de jongeren nog niet gevaccineerd zijn.

De besmettingen vinden plaats op bijvoorbeeld Mallorca of in Portugese kustplaatsen. Die plaatsen hebben een zogenoemd geel reisadvies, maar toch raken de vakantiegangers besmet. Dat komt omdat jongeren uit alle delen van Europa daar bij elkaar komen.

Het baart de GGD zorgen, want de deltavariant is besmettelijker en mogelijk ook ziekmakender, en krijgt zo voet aan de grond in Nederland. De GGD hoopt de jongeren met de brief extra te kunnen waarschuwen.

Bescherming na vaccinatie

Ook heeft de deltavariant het vermogen de vaccinaties deels te ontwijken, schrijft het toonaangevende tijdschrift British Medical Journal (BMJ). Drie weken na de eerste dosis waren zowel Pfizer als AstraZeneca 33 procent effectief tegen de deltavariant.

Dat ligt anders na twee doses. Dan zijn de vaccins zeer effectief tegen ziekenhuisopname na besmetting met de deltavariant: 96 procent voor Pfizer en 92 procent voor AstraZeneca. Tegen een besmetting biedt Pfizer 88 procent bescherming na twee prikken, bij AstraZeneca ligt dat op 60 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Krijg je bij de deltavariant andere symptomen?

Dat de deltavariant vervelende gevolgen kan hebben, merken ze nu in Groot-Brittannië. Daar zijn nieuwe versoepelingen een maand uitgesteld, door de opkomst van juist die variant. Besmettingscijfers stijgen weer, en ook in de ziekenhuizen liggen weer meer mensen. Niet zo alarmerend als eerder, maar toch.

Geen volle ziekenhuizen

Mogelijk is de deltavariant niet alleen besmettelijker, maar ook iets ziekmakender dan de andere nu bekende varianten van het coronavirus. Door alle vaccinaties is het niet erg waarschijnlijk dat wij ook weer te maken krijgen met vollopende ziekenhuizen, maar de kans bestaat wel dat er meer jongeren langdurige klachten krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongeren met long covid vragen in video om begrip: 'Ze denken dat ik me aanstel'

Groot-Brittannië is op dit moment ook door heel Europa weer als land bestempeld waar je niet naartoe moet reizen. Het zal bijvoorbeeld nog best even kunnen duren voordat Groot-Brittannië van ons ministerie van Buitenlandse Zaken een 'gele' status krijgt in plaats van 'oranje'. Met het huidige reisadvies mag je alleen naar Groot-Brittannië reizen als dat echt noodzakelijk is. En daar valt een vakantie niet onder.

Testen na reizen

Het is een situatie die we in Nederland willen voorkomen. En dus doet de GGD een oproep aan alle jongeren: laat je testen als je terugkomt van een examenreis. En ga in quarantaine als je positief test.

Bekijk ook: Faya (7) heeft al maanden long covid: 'Ze ligt veel op de bank'

Ook jonge kinderen kunnen long covid krijgen, al komt het weinig voor.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore