Man keek op telefoon

Bestuurder die Tamar (14) doodreed wordt niet vervolgd

17 juni 2021 11:02 Aangepast: 17 juni 2021 13:20
Tamar / Politieonderzoek op de dijk in Zuiderwoude. Beeld © RTL Nieuws / ANP

De 28-jarige man die werd aangehouden voor betrokkenheid bij de fatale aanrijding van Tamar (14) uit Marken heeft een boete gekregen. Het is niet vast komen te staan dat de man 'ernstige verkeersfouten kan worden verweten', stelt het Openbaar Ministerie. De boete kreeg hij omdat hij op het moment van het ongeluk op zijn telefoon keek.

"Uit het onderzoek is vast komen te staan dat het meisje door de auto van verdachte is overreden en daardoor is komen te overlijden. Onduidelijk is gebleven hoe zij op de weg terecht is gekomen", legt het OM uit. "Er is naar oordeel van het OM geen bewijs dat de bestuurder roekeloos of aanmerkelijk onvoorzichtig zou hebben gereden."

Het OM oordeelt dat de man op die plek, midden in de nacht, geen persoon op de weg hoefde te verwachten. Hij reed waarschijnlijk 60 kilometer per uur, waar 80 de maximale snelheid was.

Man keek op zijn telefoon

Omdat de man ten tijde van het ongeluk op zijn telefoon keek, krijgt hij wel een boete. Deze is hoger dan gebruikelijk vanwege de fatale afloop van het ongeval. Omdat hij op zijn telefoon keek was hij volgens het OM niet in staat de auto op tijd te stoppen.

De man keek op de navigatie van een mobiele telefoon en voelde zijn stuur trillen toen hij over Tamar heen reed. Hij concludeerde dat hij mogelijk door een gat in de weg, of over iets heen reed. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moeder doodgereden Tamar (14): 'Ze is achtergelaten als een beest'

Tamar verliet in de nacht van 25 juli haar woning na een ruzie over bedtijd. De politie vond haar lichaam later in de berm van de Zeedijk tussen Marken en Monnickendam. Volgens het onderzoek was ze op slag dood.

In september opgepakt

De politie kwam uiteindelijk door onder meer camerabeelden op het spoor van de destijds 28-jarige man. Hij werd in september opgepakt. De man werd verdacht van het verlaten van de plek van het ongeval, maar mocht het onderzoek in vrijheid afwachten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie: Duitse Mazda zeer waarschijnlijk betrokken bij dodelijke aanrijding Tamar

Advocaat Sébas Diekstra staat de ouders van Tamar bij. Hij laat aan het ANP weten dat zijn cliënten gisteren op de hoogte zijn gebracht door de officier van justitie. "Wij zullen de komende tijd het strafdossier grondig bestuderen. Dit om na te gaan hoeveel aanleiding er is om verdere vervolging rondom deze doodrijding af te dwingen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore