Ga naar de inhoud
Gerrit Jan van D.

OM stopt vervolging vader Ruinerwold voor zedenmisdrijf

Verdachte Gerrit Jan van D.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een aangifte van seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen Gerrit Jan van D. geseponeerd. Van D. is de vader van negen kinderen in de geruchtmakende Ruinerwoldzaak.

Het strafbare feit zou de 68-jarige Van D. hebben gepleegd in Ermelo, binnen het eigen gezin. Het Openbaar Ministerie stelt dat het seksueel overschrijdende gedrag te bewijzen is, maar dat 'een andere aanpak dan strafrechtelijke vervolging de voorkeur heeft'. De man ontvangt op dit moment zorg.

'Passende zorg'

Het OM is van oordeel dat de huidige situatie, waarbij Van D. ook de komende periode in een zorgkader zit, de voorkeur heeft boven strafrechtelijke vervolging. Het OM: "De vader krijgt passende zorg, terwijl de kinderen ruimte krijgen voor hun verdere persoonlijke ontwikkeling."

Bekijk ook: reconstructie van de gebeurtenissen in Ruinerwold

02:07
De kinderen zaten negen jaar lang in isolement.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) waren eerder al van oordeel dat Gerrit Jan van D. niet in staat was om terecht te staan. De man heeft als gevolg van een herseninfarct in 2016 grote hersenschade opgelopen.

Communicatie nauwelijks mogelijk

Communicatie met hem is nauwelijks mogelijk, zeiden een psychiater, een psycholoog, een logopedist en een neuropsycholoog van het PBC. Wat hij wel en niet begrijpt is niet vast te stellen.