Ga naar de inhoud
Ambitieuze plannen

Windmolens en CO2-heffing: deze klimaatmaatregelen steunen we

Windmolens langs het IJsselmeer, ter illustratie. Beeld © ANP

Hoe denken we over klimaatmaatregelen? Die vraag stelden onderzoekers aan 10.000 Nederlanders. Het liefst zien we meer windmolens op zee, een CO2-heffing voor de industrie en beter geïsoleerde woningen. Een 'brede middengroep' van de Nederlanders steunt ambitieuze klimaatmaatregelen.

Wetenschappers van de TU Delft en de Universiteit Utrecht deden het onderzoek onder 10.000 Nederlanders om in kaart te krijgen hoe de samenleving denkt over ambitieuzere klimaatmaatregelen.

Klimaatberaad

Vanochtend overhandigen zij de resultaten van het onderzoek aan oud-politicus Ed Nijpels. Hij is voorzitter van het Klimaatberaad en reageert later op de dag op het onderzoek.

Milieudefensie
Lees ook:
Milieudefensie nagelt tien grote bedrijven aan schandpaal

Het doel in Europa is om de CO2-uitstoot in 2030 met 55 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Het huidige Klimaatakkoord is niet voldoende en het kabinet komt daarom nog met extra maatregelen. Verschillende politici hadden op het onderzoek aangedrongen.

Enkele voorwaarden

Volgens de onderzoekers steunt een 'brede middengroep' van 75 procent van de Nederlanders ambitieuzere klimaatmaatregelen als aan enkele voorwaarden is voldaan.

Zo moeten grote vervuilende sectoren zoals de industrie en luchtvaart eerst worden aangepakt voordat nieuwe maatregelen bewoners zelf raken. Ook moet de vervuiler de kosten dragen en moeten mensen met lage inkomens voor hogere kosten worden beschermd.

De
Lees ook:
De vervuiler betaalt niet: huishoudens betalen meer milieubelasting dan bedrijven