Europees onderzoek

Groningen Nederlandse stad met schoonste lucht, Amsterdam scoort slecht

17 juni 2021 01:54 Aangepast: 17 juni 2021 02:02
Van alle Nederlandse steden is de lucht het schoonst in Groningen. Beeld © ANP

Van alle Nederlandse steden is de schoonste lucht gemeten in Groningen. In Nijmegen en Amsterdam is de luchtkwaliteit het slechtste. Ook Europees gezien scoort Groningen goed, maar de schoonste lucht wordt ingeademd door de inwoners van het Zweedse Umeå.

In de Poolse stad Nowy Sacz is de slechtste luchtkwaliteit van Europa gemeten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Europees Milieuagenschap (EEA), die de luchtkwaliteit in alle Europese steden met meer dan 50.000 inwoners gemeten heeft.

Europese ranglijst

Groningen staat op de 32e plaats van de Europese ranglijst. Van de negen onderzochte Nederlandse steden scoort Amsterdam veruit het slechtst (plek 182) en ook Nijmegen (plek 136) kampt met 'matige' luchtkwaliteit.

Bewoners in Den Haag, Heerlen, Enschede, Breda, Utrecht en Rotterdam hoeven zich minder zorgen te maken over de lucht die ze inademen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vandaag en morgen veel smog door ozon: 'Doe rustig aan'

De onderzoekers gebruikten gegevens van de afgelopen twee jaar uit meetstations die in de steden hangen. Het gaat met name om de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide in de lucht.

Kans op ziekten

Van de 323 onderzochte steden vindt het agentschap de luchtkwaliteit in 127 steden 'goed' volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat betekent dat de kans op het krijgen van aan luchtvervuiling gerelateerde ziekten, waaronder kanker, er een stuk minder is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Luchtvervuiling neemt af, maar lastig te meten door de wind uit het oosten

Er zijn verschillende studies die bewijzen dat er een relatie is tussen luchtvervuiling en overlijden. Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde Maastricht University, vertelde daar eerder over aan RTL Nieuws.

"Het gaat om tussen de 5000 en 11.000 personen die per jaar in Nederland eerder overlijden. Dat staat als een huis, daar twijfelt niemand aan."

Verbetering tijdens lockdowns

Veel steden in Italië en Polen bungelen onderaan de lijst van het EMA. Het gaat volgens de organisatie wel steeds beter met de luchtkwaliteit in Europa.

Uit voorlopig onderzoek merkt de organisatie ook een verbetering tijdens de lockdowns op. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zag vorig jaar nog geen duidelijk statistisch verband tussen de intelligente lockdown en de concentraties fijnstof en stikstofdioxide in de lucht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Luchtkwaliteit in één op zeven huizen te slecht door baklucht en kaarsen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore