6000 kcal per dag

Lang niet alle sporters eten vlees: 'Staat mijn prestaties niet in de weg'

20 juli 2021 07:37 Aangepast: 20 juli 2021 07:54
Inge Janssen. Beeld © Ellen de Monchy

Een topsportcarrière combineren met een vegetarisch dieet: geen probleem voor roeister Inge Janssen (30). ''Ik eet alles wat ik wil, zo lang het in de basis maar gezond is.'' Dat het voor Janssen werkt, blijkt wel. Zij komt tijdens de Olympische Spelen van Tokyo in actie in de dubbelvier met Laila Youssifou, Nicole Beukers en Olivia van Rooijen.

Janssen traint zes dagen per week, meestal twee of drie keer per dag. Daarom eet ze véél. Voor het ontbijt neemt ze meestal een flinke portie havermout met noten, fruit, honing en pindakaas. In de middag luncht ze regelmatig twee keer. 's Avonds schept ze zeker twee keer zoveel op dan haar vriendinnen en voor het slapen gaan lepelt ze altijd nog een flinke bak kwark met muesli en pindakaas naar binnen.

'Vleesindustrie gaat te ver'

Maar vlees staat al ruim tien jaar niet meer op haar menu. ''Het heeft mijn sportprestaties nooit in de weg gestaan'', vertelt de 32-jarige wereldkampioene en zilveren olympisch medaillewinnaar aan RTL Nieuws.

''Ik ben niet tegen het eten van vlees, maar ik vind de vleesindustrie wel te ver gaan. Daarom besloot ik tijdens mijn studie om het gewoon maar eens te proberen, en dat ging me eigenlijk vrij makkelijk af.''

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze topsporters zweren bij veganistisch dieet: 'Je moet het zelf ervaren'

Als haar prestaties of bloedwaardes eronder zouden lijden, zou ze overwegen om toch vlees te eten. ''Mijn bloed wordt regelmatig gecheckt. Mijn ijzer, B12 en andere vitamines zijn allemaal gewoon op peil.'' Naast Janssen zijn er nog een stuk of zes andere roeiers die geen vlees eten. ''Ik heb nog nooit gehoord dat het iemand in de weg zit.''

Extra aandacht nodig

Volgens sportdiëtist Esther van Etten kan een topsportcarrière prima worden gecombineerd met een vegetarisch dieet, maar vraagt het wel om wat meer aandacht. ''Sporters hebben meer eiwitten nodig. Als ze geen vlees eten, moet dat wel worden vervangen. Dat kan met bijvoorbeeld zuivel, bonen, of eventueel eiwitpoeder. Daarnaast moeten atleten opletten dat ze genoeg eten en alle belangrijke voedingstoffen binnenkrijgen. '

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vlees is nog steeds veel goedkoper dan vegetarisch, en dat zit zo

Dat is voor Janssen nog weleens een uitdaging. Tijdens trainingskampen heeft haar lichaam tot wel 6000 calorieën nodig om op gewicht te blijven. ''Mijn stofwisseling is heel snel, ik moet opletten dat ik niet te mager word. Er is dus ook genoeg ruimte voor chocolade en koekjes. Ik kan eten wat ik wil, maar ik zorg er wel voor dat de basis gezond en vullend is.''

Veganisme

Een veganistisch dieet gaat voor Janssen een stapje te ver. ''Ik heb het wel overwogen, maar ik wil liever niet té veel bezig zijn met eten. Als veganistische topsporter moet je heel precies uitzoeken wat je allemaal eet. Het kan denk ik wel, als je het graag wilt. Zelf ken ik geen olympiërs die alleen maar plantaardig eten.''

The Game Changers

Ken je de documentaire The Game Changers? Daarin wordt besproken hoe sporters juist kunnen profiteren van een volledig plantaardig dieet. In de film komen bekende atleten aan het woord die betere prestaties leverden nadat ze veganistisch gingen eten.

''Maar veel uitspraken die worden gedaan in die documentaire zijn gebaseerd op slecht onderzoek’", zegt Van Etten. ''Er wordt met een hele grote bezem door de voedingswereld gegaan. Maar wat voor de één wel werkt, is voor de ander niet per se goed.''

Toch heeft de film volgens de sportdiëtist ook een groot pluspunt. ''Het heeft een hoop bewustzijn opgeleverd. Een beetje minderen met vlees is naar mijn mening een goed idee, want sommige mensen eten echt heel veel vlees. Maar als je vegetariër of veganist wil worden, moet je dat niet omwille van je sportprestaties doen. Daar zijn meer factoren aan verbonden, het gaat om het totaalplaatje.''

Op de Spelen hoeven de olympiërs er zelf in ieder geval niet om te denken. ''In het olympisch dorp is er een eetzaal zo groot als een voetbalveld, met buffetten uit alle windstreken'', zegt Janssen. ''Ook voor vegetariërs is er genoeg te vinden.'' Toch neemt ze altijd als ze op reis gaat, voor de zekerheid een paar 'back-ups' mee. ''Zoals eiwitpoeder, kwark of kikkererwten. Zodat ik ook op mijn kamer iets kan eten.''

'Als ik wil, neem ik gewoon die hamburger'

En als het niet anders kan, neemt Janssen gewoon een stukje vlees. ''Het moet wel praktisch blijven. Als ik bij iemand anders eet en ik krijg onverwachts vlees geserveerd, vind ik het zonde om te laten staan. Ik denk ook niet dat vlees slecht voor je is. Heel af en toe, als ik écht veel zin heb in een hamburger, dan neem ik er ook gewoon een.''

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore