Vooral in de avond slecht

Vandaag en morgen veel smog door ozon: 'Doe rustig aan'

16 juni 2021 16:30 Aangepast: 16 juni 2021 16:46
Beeld © ANP

Heb je snel luchtwegklachten? Dan heb je deze dagen dubbel pech. Naast corona en hooikoorts is er nog iets waar je rekening mee moet houden: smog door ozon. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken.

Smog door ozon ontstaat op zonnige dagen en bij ophoping van luchtvervuiling. Vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen, worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Het komt vaker voor bij zuidoostelijke wind.

Het kan allemaal leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie.

Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen. Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Zowel vandaag als morgen kun je daar last van krijgen, in heel Nederland. Voor smog door ozon is er weinig verschil tussen de stad en het platteland

Vooral in de avond slecht

In Zuid-Nederland is de smog door ozon op dit moment het hoogst. Het gaat om 184 microgram per kubieke meter. Dit staat voor 'slecht'. Het advies is: doe rustig aan, verminder lichamelijke inspanning.

In de rest van Nederland is de luchtkwaliteit door smog door ozon op dit moment 'onvoldoende'. Iedereen wordt aangeraden om minder lichamelijke inspanning te 'overwegen'. De verwachting is dat het vanavond erger wordt.

Het advies geldt vooral in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is. In de ochtend is de luchtkwaliteit waarschijnlijk beter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM geeft smogwaarschuwing af: 'Deksel op de atmosfeer die alle troep laat hangen

Het RIVM raad mensen met klachten aan om contact op te nemen met de huisarts of de GGD.

Vanwege de verwachte westenwind en de kans op onweersbuien op donderdag avond zullen de ozonconcentraties vanaf vrijdag naar verwachting lager zijn, en wordt de luchtkwaliteit beter. Het is echter nog onzeker hoe het weer zich donderdag ontwikkelt en daarmee de smog verwachting ook.   

Volgens meteoroloog William Huizinga van Buienradar draait de wind zaterdag tijdelijk uit het noorden. "Dat zorgt voor wat schonere lucht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Benauwd? pijnlijke ogen? Vijf vragen over smog door ozon

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore