Na corona

Weer geleefd door je agenda: de sociale inhaalslag is begonnen

17 juni 2021 12:19
Beeld © GettyImages

Drie etentjes per week, kinderfeestjes die worden ingehaald, extra sportwedstrijden: we maken een sociale inhaalslag. De rust die we ervoeren in coronatijd, lijkt ineens te zijn verdwenen.

Datumprikker, de website en app voor het plannen van afspraken, had onlangs zelfs de drukste dag ooit, met liefst 100.000 mensen die meededen aan afspraken. Zo'n dagrecord wordt elk jaar verbroken, vertelt directeur Paul Bongers. "Maar nooit in deze maand. Dit zijn 24 procent meer plannen dan ooit in juni."

Het gebruik van Datumprikker loopt synchroon met de maatregelen en versoepelingen, vertelt hij. "Daarbovenop wordt momenteel flink extra gepland. Er is denk ik behoefte aan die sociale afspraken, mensen maken een inhaalslag. Anders zouden we teruggaan naar het oude niveau, maar in juni gaan we eroverheen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronacrisis of niet, ruim 7 miljoen Nederlanders maken gewoon vakantieplannen

Kinderfeestjes worden volop ingehaald, ziet Jeroen Horbach, directeur van binnenspeeltuin Ballorig. Sinds vorige week is de speeltuin weer open na zes maanden sluiting. "Er zijn nu honderden aanvragen. Dat is zo'n 50 procent meer dan normaal met dit weer."

En dan zijn er naast de etentjes, verjaardagen en kinderfeestjes ook nog de sportactiviteiten. Jeugdwedstrijden zijn sinds kort weer toegestaan en kinderen moeten naar het sportveld worden gebracht. Kortom: de agenda stroomt weer vol. 

Rutney Sluis en zijn gezin. Rutney Sluis en zijn gezin.

Rutney Sluis (28), vader van twee jonge kinderen en ondernemer, vindt het allemaal lastig te plannen. Voor de crisis had hij vijf dates per maand met zijn vriendin, sprak hij één keer per kwartaal af met vrienden, gamede hij twee keer per maand met zijn broers en had hij elke week salsa-les.

Gemiste verjaardagen

Dat alles wordt nu opgepakt, en daarbovenop worden gemiste verjaardagen ingehaald. Van zijn moeder, zijn zus, twee nichtjes en buren. Soms heeft hij het gevoel dat hij twee maanden nodig heeft in één maand, zegt hij.

"Ik ben heel blij met de versoepelingen, nu begint het allemaal weer te bloeien." Toch zijn de afspraken moeilijk te plannen, zegt hij. "Maar we doen met z'n allen ons best, dan krijg je veel voor elkaar. We hebben het allemaal gemist, dus iedereen heeft genoeg verlangen om het te regelen."

Dat merkt ook de 53-jarige Ellen Sertons uit het Gelderse Elst. Eind deze maand staat een vakantie naar Curaçao gepland, binnenkort een diner met haar vriendengroep van acht personen, en de weekenden waarin tijdens de coronacrisis weinig te doen was, stromen weer vol.

'Heerlijk, een volle agenda'

Dat geldt niet voor deze week, maar volgende maand zeker, zegt ze. Ze vindt het heerlijk, weer een volle agenda. "Met etentjes, afspreken met vrienden, vakantie, een avond naar het theater. We willen gewoon weer heel graag, dat merk je aan alles. Iedereen wil terug naar hoe het was."

Dat betekent: schuiven in de agenda die voorheen nog vrij leeg was. Er moet steeds meer gepland worden, zegt ze. Maar dat is geen probleem. "Ik houd van een planning. Dan weet ik precies wanneer welke afspraak gepland staat en waar ik aan toe ben." Eén ding is in haar geval duidelijk: "Ik leef nu alweer volgens de agenda."

Deze afspraken maken we deze maand: 'Ook al voor kerst'

Via Datumprikker worden al veel afspraken gemaakt. Een schatting op basis van de eerste twee weken van juni:  

Eftelingbezoek: 2.600 afspraken met 20.800 mensen.

Kerst: 200 afspraken met 1.600 mensen.

Barbecues: 16.000 afspraken met 128.000 mensen.

Andere eetafspraken:  24.800 met 198.400 mensen.

Vrijgezellenfeesten: 2.500 afspraken met 20.000 mensen.

Feestjes, waarvan 25 procent verjaardagen: 8.000 afspraken met 64.000 mensen.

Babyshowers: 2.500 afspraken met 20.000 mensen.

Weekendjes weg en vakanties: 15.500 afspraken met 124.000 mensen.

In heel juni worden naar schatting 250.000 afspraken gemaakt met 2 miljoen mensen. In juni 2020 waren dat 172.000 afspraken met 1,3 miljoen deelnemers en in juni 2019 183.000 afspraken met 1,4 miljoen deelnemers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore