'Brandts, wat doe je nu?'

Al 3 eigen doelpunten dit EK – deze oud-international weet hoe het voelt: 'Je zakt door de grond'

16 juni 2021 15:29 Aangepast: 17 juni 2021 10:11
Brandts in de WK-wedstrijd tegen Italië in 1978. Beeld © Getty Images

Het Europees kampioenschap is nog geen week bezig en er zijn nu al drie eigen doelpunten gevallen. Merih Demiral, Wojciech Szczęsny en Mats Hummels werkten de bal alle drie onfortuinlijk in het verkeerde doel. Bij oud-international Ernie Brandts, die de bal tijdens de halve finale van het WK in '78 ook in eigen doel trapte, bracht het een pijnlijke herinnering boven. "Je zakt dan echt door de grond."

Het is een lijstje waar je liever niet in wilt staan: voetballers die op een eindtoernooi een eigen doelpunt maken. Toch zijn er tijdens dit EK alweer drie spelers aan toegevoegd. In diezelfde lijst staan ook twee Nederlandse namen: Ruud Krol en Ernie Brandts.

Op achterstand in halve finale

In de halve finale van het WK in '78 maakte Brandts de 0-1 waardoor Italië voor kwam te staan. 43 jaar later weet Brandts nog precies hoe het ging, vertelt hij aan RTL Nieuws. "Ik probeerde met alles wat ik in me had met een sliding te voorkomen dat Bettega door kon lopen."

Bettega (l) juicht nadat Brandts (r) een eigen goal maakt tijdens de WK-wedstrijd in 1978. Bettega (l) juicht nadat Brandts (r) een eigen goal maakt tijdens de WK-wedstrijd in 1978.

Bettega, de Italiaanse sterspeler, wist uiteindelijk niet te scoren door de sliding, maar Brandts wel. "Ik ging door de grond heen. Ik liep terug naar de middenlijn en dacht: godverdomme Brandts, wat heb je nou gedaan?"

Naast de pijn van het eigen doelpunt raakte door de sliding van Brandts ook nog eens doelman Piet Schrijvers gewond. Hij werd gewisseld en kon de finale niet spelen door de blessure die hij opliep.

"De mensen thuis moeten hebben geroepen: 'Brandts, waarom doe je dit? De keeper had de bal kunnen hebben!' Maar ik zag Schrijvers zijn doel niet uitkomen, ik had alle focus op de bal en de tegenstander. Hierdoor boorde ik twee van mijn noppen in Schrijvers' knie, het was een grote ramp."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom jij de buren al hoorde juichen, maar nog geen doelpunt op tv zag

Toch bleef Brandts positief, er waren immers nog ruim 70 minuten te spelen. "Ik was nog een heel jonge speler, had niets te verliezen, dus ik was er ook snel weer overheen. Ik wilde daarnaast niet bij de pakken neer gaan zitten, omdat ik dan niet meer geconcentreerd zou zijn en misschien nóg een blunder zou maken. De knop werd daarom omgezet en ik deed er alles aan om het tij te keren."

'We konden er gelukkig om lachen'

En dat deed Brandts op historische wijze. In de 51ste minuut wist hij met een afstandsschot weer te scoren, dit keer in het goede doel. "Dat was ongelooflijk. Uiteindelijk wonnen we de wedstrijd met 2-1 en ik was man van de wedstrijd. We waren dolblij en gelukkig konden we aan het einde lachen om dat eigen doelpunt. In de kleedkamer vroegen mijn medespelers: 'Wou je met die goal topscorer van het toernooi worden of zo?'"

Hoe reageer je als je medespeler een eigen goal maakt?

Volgens sportpsychologe Afke van de Wouw kun je op zo'n moment je teamgenoot het beste steunen. Hoe langer een speler stilstaat bij wat er fout ging, hoe minder het gaat. "De kunst is om even kort te balen, maar daarna ook weer snel om te schakelen."

Sommige spelers willen na zo'n fout overcompenseren. "Dat is gevaarlijk, want dat maakt de kans op een nieuwe fout juist groter."

Eén ding staat vast: schelden of de foute actie benadrukken, maakt het alleen maar erger. "Het helpt hooguit tegen je eigen frustratie. Als je wilt dat jij en het team minder onder de fout lijden tijdens de wedstrijd kun je het beste even een arm om hem heen slaan en zeggen: balen man, maar kop op. We gaan ervoor."

"En trainers kunnen daar nog iets van een tactische aanwijzing bij geven. Dan is de aandacht meteen weer bij het spel en blijft iemand minder hangen bij wat er is gebeurd."

Door deze prestatie van Brandts was hij 40 jaar lang de enige speler ooit die in één WK-wedstrijd een doelpunt én een eigen-doelpunt maakte. Zijn eigen doelpunt had hierdoor ook een leuke kant gekregen. "Door die twee doelpunten ben ik bekend geworden. Ik kwam pas net kijken in de voetballerij en na die wedstrijd kende heel Nederland mij, ik moest tientallen interviews geven. Het negatieve kreeg hierdoor een positief tintje. Al vind ik het soms ook jammer dat iedereen altijd als eerste over het eigen doelpunt begint, en niet over de zeven keer dat ik voor het Nederlands elftal in het goede doel heb geschoten."

'Niemand doet zoiets expres'

In de verdere loopbaan van Brandts gebeurde het nog een aantal keer dat hij in het verkeerde doel schoot. Maar dat hoort er nu eenmaal bij, vindt Brandts – zoals je nu ook ziet tijdens het EK. "Als je niet speelt, maak je geen fouten. Als je wel speelt, kan dit gebeuren. Dat komt dan keihard aan, net zoals gisteren tijdens de wedstrijd Frankrijk - Duitsland. Door de eigen goal van de Duitse speler Hummels verliezen ze de wedstrijd. Dat doet pijn, maar niemand doet zoiets expres. Je gaat niet bewust een eigen doelpunt maken. Dit kan gebeuren. Het hoort nou eenmaal bij het voetbal."

Ook Ruud Krol raakte bal verkeerd

Ruud Krol schoot de bal tijdens de poulewedstrijd tegen Bulgarije op het WK van 1974 per ongeluk in eigen doel. "Ik raakte hem verkeerd en hij verdween zo in het doel", laat hij aan RTL Nieuws weten. Het stond toen al 0-3 voor Oranje, dat uiteindelijk met 1-4 zou winnen. 

"We hebben er gelukkig om kunnen lachen. We stonden er toen goed voor." Tot die wedstrijd had Nederland nog geen enkel tegendoelpunt te verwerken gekregen. "We grapten erover dat keeper Jan Jongbloed die nul weg wou hebben en ik hem er toen maar ingeschoten had."

Bekijk ook: We mogen weer! Dit is de weg naar de EK-zege

Verslaggever Marcel Maijer vertelt je alles wat je wilt weten over dit EK.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore