Ga naar de inhoud
Oppassen

Blauwalg en botulisme liggen op de loer: zwem alleen op goedgekeurde plekken

Beeld © ANP

Mocht je met dit prachtige weer willen gaan zwemmen, doe dat dan alleen in goedgekeurd natuurwater. Op een aantal plekken is de giftige blauwalg al opgedoken en ook botulisme ontwikkelt zich snel bij hoge temperaturen. 

Op zwemwater.nl zijn honderden zwemlocaties in het hele land te vinden, die regelmatig door de waterbeheerders worden gecontroleerd. En dat mag ook wel, want er zijn heel wat zwemplekken waar het niet bepaald goed toeven is, bleek uit een eerdere inventarisatie van RTL Nieuws, op basis van zwemwatermetingen van Rijkswaterstaat in de afgelopen twee jaar. Daar zwem je tussen de poepbacteriën en de tampons

Onderkoeling

En als je dan in veilig en schoon water gaat zwemmen, wees er dan op voorbereid dat het water nog behoorlijk koud kan zijn. Bij een watertemperatuur van 14 graden ligt onderkoeling op de loer. "Het water is heerlijk om te plonzen, spetteren en af te koelen, maar diep het water in gaan is af te raden", zegt een woordvoerder van de Reddingsbrigade. Dan kunnen na enige tijd krampen optreden, en daardoor kun je problemen krijgen bij het terugzwemmen.

De buitentemperatuur loopt vandaag op naar 30 tot 33 graden, in het zuiden is het mogelijk nog warmer. De Reddingsbrigade verwacht drukte langs de kust en bij binnenwateren.

Muien

"Het is woensdagmiddag, kinderen hebben vrij. Wij zorgen dat we er zijn." Vanwege het relatief koele weer tot nu toe dit jaar zegt de Reddingsbrigade het nog niet druk te hebben gehad. "Maar met de temperaturen van de komende dagen gaat dat wel veranderen."

Het gevaar zal deze tropische dagen langs de kust volgens de Reddingsbrigade niet komen van gevaarlijke stromingen. "Er zijn altijd muien, maar deze zijn door een relatief rustige stroming niet zo sterk." Dat komt door de stand van de maan, die richting het eerste kwartier gaat. Muien zijn het sterkst bij volle en nieuwe maan.

Te
Lees meer
Te veel poepbacteriën in zwemwater gemeten bij tientallen stranden

Verboden te zwemmen

Het is overigens verboden om te zwemmen in de grote rivieren en bij sluizen en havens. Duiken of springen van bruggen is eveneens verboden. Een overtreding kan een boete van 150 euro opleveren. Zwemmen in vaargeulen is gevaarlijk, omdat binnenschippers zwemmers te laat zien en dan niet meer kunnen uitwijken.

Te
Lees meer
Te water! (Maar dan wel veilig)

Bovendien staat er in de rivieren wel een sterke stroming, die nog toeneemt naarmate de waterstand zakt. Ook tussen de kribben en langs de kant ontstaat een sterke zuiging als er een schip passeert.

Wennen aan koud water

En nog een laatste tip: spring niet zomaar met een verhit lichaam het koude water in. Een te grote temperatuurschok kan onder meer een hartstilstand tot gevolg hebben. Laat dus je lichaam langzaam aan wennen aan het koude water.

Het
Lees meer
Het is tropisch vandaag, en het wordt nóg warmer