Nieuw reisadvies

Van Cyprus tot Zwitserland: hier mag je weer naartoe op vakantie

16 juni 2021 09:11 Aangepast: 16 juni 2021 09:12
Strandgangers op Cyprus. Beeld © ANP

Het reisadvies voor een aantal populaire vakantiebestemmingen verandert morgen van oranje naar geel. Het gaat om Cyprus, Liechtenstein, Zwitserland, een groot deel van Kroatië en verschillende Griekse eilanden. Voor IJsland, Polen en Roemenië verandert het reisadvies van geel naar groen.

Reizigers naar 'gele' landen hoeven bij terugkomst in Nederland geen negatieve test meer te laten zien. Ook hoeven ze niet in quarantaine. Wel zijn er volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in deze landen nog veiligheidsrisico's.

Geel reisadvies

Cyprus, Liechtenstein en Zwitserland (nu nog oranje) krijgen vanaf morgen een geel reisadvies dat voor het hele land geldt. In Kroatië geldt het gele reisadvies vanaf morgen voor vrijwel het hele land, met uitzondering van de noordelijke regio Sjeverna Hrvatska.

De Griekse Zuid-Egeïsche eilanden krijgen een geel reisadvies, voor het vaste land van Griekenland blijft het advies oranje.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie? Dit zijn de regels per land

Groen reisadvies

Momenteel geldt er alleen voor Malta, Saba en Sint-Eustatius een groen reisadvies. Die lijst wordt vanaf morgen uitgebreid met IJsland, Polen en Roemenië. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken betekent dit dat 'de veiligheidsrisico's in het land vergelijkbaar zijn met wat u in Nederland gewend bent'.

Tot voor kort gold voor heel de wereld een oranje (of rood) reisadvies, wat betekent dat het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert er alleen voor noodzakelijke reizen heen te gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie in oranje gebied: ben je verzekerd?

Het ministerie wijst erop dat de landen zelf nog wel inreisbeperkingen kunnen instellen voor mensen uit het buitenland. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om een negatieve test of om de verplichting om na aankomst in quarantaine te gaan. Dat staat, land voor land, opgesomd in de lijst met reisadviezen van het ministerie.

Besmettingscijfers

Voor het aanpassen van de kleurcode kijkt het ministerie naar het advies van het RIVM. Ook wordt overlegd met het ministerie van Volksgezondheid. Het RIVM kijkt vooral naar besmettingscijfers, het aantal terugkerende reizigers dat besmet is geraakt, het aantal afgenomen tests in een bepaald land en het percentage positieve tests.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Je mag niet naar België, wel naar Rwanda: 'Dat is helemaal niet vreemd'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore