Weer een ongeluk

Tweede Kamer: veiliger maken spoorwegovergangen duurt te lang

15 juni 2021 20:57
Een onbewaakte spoorwegovergang, Beeld © ANP

Het veiliger maken van onbewaakte spoorwegovergangen duurt te lang, vinden partijen in de Tweede Kamer. Ruim een week geleden was er opnieuw een dodelijk ongeluk op een onbewaakte spoorwegovergang, ditmaal bij het Friese dorp Bozum.

Demissionair staatssecretaris van Infrastructuur Stientje van Veldhoven heeft eerder al toegezegd de overgangen veiliger te willen maken, maar ze moet sneller handelen, vinden de Kamerleden. 

'Geduld raakt op'

Zo noemt PvdA-Kamerlid Habtamu de Hoop het ongeluk in Bozum 'een pijnlijke herinnering dat we zo snel mogelijk af moeten van onbewaakte spoorwegovergangen'. Hij verwijst naar de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die in 2018 al zei dat de overgangen een 'onacceptabel gevaar' vormen.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts wil weten wat de staatssecretaris gaat doen om haar aanpak te versnellen. De VVD sluit zich daarbij aan. 'Het geduld begint op te raken', zegt VVD'er Fahid Minhas.

Bekijk ook: Te laat geplaatste hekken bij overweg kostten Leon het leven

Maaltijdbezorger Leon kwam in maart om het leven nadat hij in zijn bestelwagen werd aangereden door een goederentrein.

Ook willen verschillende partijen dat spoorbeheerder ProRail eenzijdig kan besluiten dat een overweg aangepakt moet worden. Nu is de organisatie vaak afhankelijk van gemeenten of particulieren over wier terrein de overgang loopt.

Volgens Van Veldhoven gaat de wet voor die bevoegdheid kort na de zomer naar de Tweede Kamer. Ook zegt ze dat er al enorm hard wordt gewerkt aan het beveiligen van overgangen en dat ze de operatie versnelt als ze daarvoor ruimte ziet.

Slachtoffers

Inmiddels zijn 75 van de 180 openbaar toegankelijke spoorwegovergangen aangepakt en worden ook tientallen beveiligde overgangen veiliger gemaakt, zegt ze. De deadline van 2023 haalt het kabinet wel, denkt de staatssecretaris.

Bewaakte en onbewaakte overwegen blijven slachtoffers eisen, ondanks het streven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat doden te voorkomen. Sinds die ambitie eind 2018 werd uitgesproken, zijn zeker acht mensen om het leven gekomen doordat ze op een overweg werden gegrepen door een langsrazende trein.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door trein gegrepen maaltijdbezorger niet gewaarschuwd door toezichthouders

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore