Ga naar de inhoud
Boven de 30 graden

Vandaag en morgen heet: hitteprotocol Rijkswaterstaat in werking

Beeld © ANP

Het wordt vandaag en morgen zomers tot tropisch in Nederland, en dat is voor Rijkswaterstaat aanleiding om het hitteprotocol in te stellen. Het protocol geldt vandaag van 10.00 uur tot 20.00 uur, met uitzondering van Noord-Nederland.

Voor het eerst dit jaar worden op de weg maatregelen getroffen vanwege de verwachte warmte. Het hitteprotocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan direct worden geholpen. Een berger wordt ingeschakeld om de gestrande automobilist zo snel mogelijk naar een veilige locatie te brengen, zoals een tankstation of een parkeerplaats.

30 graden

De maatregel geldt voor de provincies waar volgens het KNMI een grote kans is dat de temperaturen stijgen naar 30 graden of hoger. Dat zijn vooralsnog alle provincies behalve Groningen, Friesland en Drenthe.

"Met het protocol willen we voorkomen dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. Met hoge buitentemperaturen kan de temperatuur van het wegdek oplopen tot boven de 50 graden", stelt de organisatie.

Thuiswerken
Lees ook:
Thuiswerken in de hitte: 'Bij dorst is het vaak al te laat'

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten vanwege het warme weer maatregelen te nemen voordat ze de weg op gaan. Neem genoeg drinkwater mee, en zorg ervoor dat je een paraplu in de auto hebt. Mocht je panne krijgen met je voertuig, dan kun je achter de vangrail wachten en je paraplu als parasol gebruiken. 

Peuken

Daarnaast vraagt Rijkswaterstaat om sigarettenpeuken niet uit de auto te gooien. "Met het warme weer veroorzaakt een brandende sigaret snel een bermbrand", zo staat op de site te lezen.

Volgens Buienradar wordt het vanmiddag tussen de 25 en 33 graden. Morgen piekt de hitte met regionaal 35 graden. Omdat de lucht vochtiger wordt voelt het dan ook drukkend en benauwd warm aan.