Sportief meezingen

De EK-hits in het buitenland: waar luisteren onze buren naar?

15 juni 2021 18:32
Twee supporters zingen uit volle borst mee Beeld © Getty

Oranjekoorts is de straat mooi aankleden en samen met de buren naar de wedstrijd kijken. Maar Oranjekoorts is ook foute hitjes zingen als onze Oranjeleeuwen het goed hebben gedaan, van Viva Hollandia tot en met Alles op Oranje. In Nederland kunnen we ze bijna dromen, maar hoe zit het eigenlijk met de EK-hitjes in het buitenland?

Want ook daar wordt genoeg muziek gemaakt rondom het EK. Van rock tot rap en dance tot pop. Hier zijn een aantal buitenlandse EK songs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dé EK-hit van 2021: Snollebollekes, Gerard Joling of toch Frans Duijts?

Frankrijk

Het officiële EK-lied van Frankrijk is deze van Youssoupha, een Frans-Congolese rapper. De letterlijke vertaling van het lied: 'Schrijf mijn naam in het blauw, roep mijn naam in het blauw'. Een passende tekst bij een stevig liedje, waaruit de Fransen steun gaan proberen te halen om het verlies van de EK-finale van 2016 goed te maken.

Noord- Macedonië

'Wij gaan naar het EK!', schreeuwt de Macedonische rockband Vis Risovi in hun officiële EK-lied. Dat is ook wel logisch, aangezien dit de eerste keer is dat het land meedoet aan het toernooi. De voetballers van Noord-Macedonië spelen ook een nadrukkelijke rol in de clip, inclusief ster Pandev.

Turkije

De Turken worden ook wel gezien als outsiders dit toernooi. Na de 3-0-nederlaag moet het team van bondscoach Şenol Güneş nog wel aan de bak. Het is voor hen te hopen dat dit nummer, dat Turkije ademt, ze naar een overwinning kan leiden

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom jij de buren al hoorde juichen, maar nog geen doelpunt op tv zag

België

Fans van de jaren 90 zullen het waarschijnlijk meteen herkennen. Voor hun EK-lied hebben de Belgen de MC Hammer klassieker U can't touch this in een nieuw jasje gestoken. Het nummer is nog niet een echte hit, maar wat niet is, kan nog komen als het de Belgen lukt dit toernooi hoge ogen te gooien.

Denemarken

Denemarken begon dit EK in mineurstemming door het uitvallen van Christian Eriksen, die op het veld een hartstilstand kreeg. Ook de daaropvolgende1-0-nederlaag tegen Finland ging hen niet in de koude kleren zitten.

Maar Eriksen heeft laten weten dat hij zich al beter voelt en het is tijd voor de Denen om de weg omhoog te vinden. Hopelijk voor hun kan dit uptempo nummer, van Herrelandsholdet & Alphabeat, daarbij helpen.

Engeland

Hét voetbalnummer dat de Engelsen het liefst meebrullen, is misschien wel de meest iconische EK-hit ooit. Uitgebracht in 1996 voor het EK van toen: Three Lions (Football's Coming Home).

Voorgaande EK's bleek het nummer niet voor heel veel geluk te zorgen, maar misschien dat het de Engelsen dit jaar wel lukt om die beker thuis te brengen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore