Ga naar de inhoud
Week later

Spannende dag voor vmbo-leerlingen: ook zij horen of ze zijn geslaagd

Isabelle (rechts) en Priscilla krijgen vandaag te horen of ze geslaagd zijn. Vriendinnen vieren al een week feest. Beeld © Eigen foto

Geslaagde examenkandidaten van mavo (vmbo-t), havo en vwo zijn al een week aan het feesten, terwijl leerlingen van vmbo-basis en -kader, die digitaal hun examen hebben gedaan, nog steeds in spanning zitten. Vandaag krijgen ook zij de uitslag. Waarom komt die een week later?

Ben je geslaagd? Isabelle (17) uit Nieuw-Vennep werd afgelopen week gek van deze vraag. Want overal hangen de vlaggen al buiten met de schooltassen eraan. Maar bij haar nog niet. Zij hoort vandaag pas of ze haar vmbo-kaderdiploma heeft gehaald.

"Veel vrienden zijn al een week feest aan het vieren, ik zit nog in de zenuwen", vertelt Isabelle. Ze had met vrienden afgesproken samen een terrasje te pakken als iedereen is geslaagd. "De examenfeestjes gaan vanwege corona niet door, vandaar het terras. Maar veel vrienden weten hun uitslag al. Ik nog niet."

Lange week

Een vriendin van Isabelle die op dezelfde scholengemeenschap zit, weet al een week dat ze geslaagd is voor de mavo. "We hadden afgesproken dat we op elkaar zouden wachten met vieren, maar ik wist niet dat er een week tussen de uitslagen zou zitten. Die week duurt lang, ik krijg niks voor elkaar, zo zenuwachtig ben ik."

Vandaag hoort Isabelle of ze is geslaagd. Als dat zo is, gaat de vlag meteen uit en kan er eindelijk wat lekkers besteld worden op het terras.

Uitslag vervroegd

Normaal gesproken krijgen alle scholen tegelijkertijd de examenuitslag. Dat was ook de bedoeling voor dit jaar. De datum stond vast: 16 juni.

Dat de vlag bij mavo-, havo- en vwo-leerlingen al week wappert terwijl die bij de vmbo-leerlingen nog op zolder ligt, komt door de coronapandemie, het thuiswerken en het verschil tussen de papieren examens en digitale examens. De uitslag van de papieren examens is vervroegd, die van de digitale examens niet.

Flexibele examens

Leerlingen die flexibele examens of digitale examens hebben gedaan, zoals op de meeste vmbo-scholen, krijgen hun uitslag vandaag. Hun scholen werken namelijk niet met tijdvakken, maar met een afnameperiode die loopt tot en met 23 juli. De scholen kunnen zelf bepalen wanneer hun leerlingen examen doen. 

Zo
Lees ook:
Zo gaan de eindexamens er dit jaar uitzien: drie extra maatregelen

De normeringsbepaling, die bepaalt welk cijfer je krijgt voor je examen, is voor het vmbo vandaag bekend. Daardoor krijgen veel vmbo-leerlingen die hun examen al hebben gedaan, vandaag hun uitslag.

Drie tijdvakken

Voor mavo-, havo- en vwo-leerlingen lag dat anders. Zij hadden dit jaar drie tijdvakken waarin ze examen konden doen. Leerlingen konden zelf bepalen of ze alle vakken in tijdvak 1 wilden doen, of een paar in tijdvak 2. De herexamens kunnen de leerlingen in het tweede en derde tijdvak doen.

Omdat het tweede tijdvak nu uit tien dagen bestaat, in plaats van vier dagen, is het naar voren gehaald. Dit had invloed op de bekendmaking van de normeringen van tijdvak 1, dus bij welke uitslag je welk cijfer krijgt. Want ook die is naar voren gehaald.

Hierdoor was voor de mavo-, havo- en vwo-leerlingen de uitslag al een week eerder bekend dan gepland (en zijn zij dus al een week aan het feestvieren).

Bekijk ook: Geslaagd! Zo juichten, schreeuwden en huilden leerlingen vorige week om hun examenuitslag

02:05
Wij vroegen om video's van hoe examenleerlingen feestvierden na het horen van het goede nieuws. Zo dus.