Rustig aan doen

RIVM geeft smogwaarschuwing af: 'Deksel op de atmosfeer die alle troep laat hangen

15 juni 2021 15:12
Illustratief beeld luchtvervuiling. Beeld © ANP

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft een smogwaarschuwing af voor morgen en overmorgen in het hele land. Het instituut adviseert mensen met gevoelige luchtwegen om het rustiger aan te doen en zware lichamelijke inspanning te beperken.

Ook kan het zijn dat mensen hun medicatie moeten aanpassen om voorbereid te zijn op de slechtere luchtkwaliteit.

Troep in de lucht

De verwachte smog is zogenaamde "zomersmog", wat ontstaat bij zonnig weer zoals dat van de afgelopen dagen. De komende dagen is er een hogedrukgebied, legt Maurice Middendorp van Buienradar uit. "Dat moet je zien als een gebied met dalende luchtbewegingen. Je moet je dat voorstellen als een deksel op de atmosfeer waardoor alle troep onderin de atmosfeer blijft hangen."

Bekijk ook: Zo ontstaat smog

Het is warm en er zit weinig beweging in de atmosfeer: de perfecte conditie voor smog. Meteoroloog William Huizinga van Buienradar legt uit wat smog precies is en wanneer het onstaat.

En die troep is er. Door zuidoostenwind zijn afvalstoffen, zoals stikstofverbindingen en fijnstof, vanuit de rest van Europa Nederland binnengekomen, zegt Middendorp. "Er is geen schone aanvoer vanuit zee." Daarnaast is er een enorme zonkracht in deze tijd van het jaar. UV-straling zorgt voor meer ozon, en dat is weer een stof die ook zorgt voor smog.  

Hoe langer die omstandigheden aanhouden, hoe langer de smog blijft hangen en ernstiger de smog kan worden. Maar naar verwachting wordt de luchtkwaliteit na donderdag iets beter. "Dan zijn er onweersbuien die de lucht schoonspoelen van schadelijke stoffen en wordt het een stuk aangenamer voor mensen die last hebben van luchtwegen. Al blijft het benauwd, want de warmte gaat niet weg."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Er komt smog aan, helpen onze mondkapjes dan ook?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore