'Geen vraag is te gek'

Mag je blowen na je prik? GGD-arts beantwoordt 12 vragen van jongeren

15 juni 2021 12:12 Aangepast: 21 juni 2021 14:55
Putri Hintaran is arts-infectieziektebestrijding bij de GGD in Utrecht. (Foto: Nathalie van den Berg) Beeld © Nathalie van den Berg

'Mag ik alcohol drinken nadat ik gevaccineerd ben? Is het erg als ik een kater heb op de dag dat ik mijn prik krijg?' Nu er steeds jongere leeftijdsgroepen aan de beurt zijn voor een coronavaccinatie, krijgt de GGD heel andere vragen dan aan de start van het vaccinatieprogramma. "Geen enkele vraag is vreemd of te gek, liever een vraag te veel dan te weinig."

Dat zegt Putri Hintaran, arts infectieziektebestrijding van de GGD in Utrecht. "De oudere doelgroep had meestal vragen over of een prik samen kon gaan met hun medicatie, of een medische behandeling. De vragen die we nu van jongeren krijgen, zijn meestal een stuk praktischer, zoals of je mag zwemmen na je prik, en of het kwaad kan om na afloop een jointje te roken."

Bewust

Hintaram vindt het niet gek dat dit soort vragen gesteld wordt. "Zo'n vaccinatie is voor veel mensen echt iets nieuws. En het gaat over je eigen lichaam en eigen leven. Als je dit soort vragen stelt, betekent dat juist dat je bewust bezig bent."

We vroegen de GGD welke vragen de afgelopen weken het meest gesteld werden, en legden deze voor aan Hintaran. Hier lees je die vragen, en haar antwoorden:

1. Mag ik drinken na de vaccinatie?

"Ja, dat mag. Het drinken van alcohol heeft geen invloed op de werking van je vaccin. Wel kan het zo zijn dat je je niet lekker voelt na een vaccinatie. En als je dan drinkt, kun je je nog beroerder gaan voelen."

2. Mag ik blowen na de vaccinatie?

"Hier geldt hetzelfde: het roken van een jointje heeft geen invloed op de werking van het vaccin. Maar als je je niet lekker voelt door de vaccinatie, kan dat gevoel versterkt worden als je gaat blowen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vanaf hoeveel dagen na mijn coronaprik(ken) ben ik beschermd tegen het virus?

3. Kun je met een kater een prik halen?

"Ja, dat kan. Maar het liefst vaccineren we geen mensen die zich niet goed voelen. Voornamelijk omdat je dan de klachten niet goed kunt onderscheiden, mochten er bijwerkingen optreden. Want voelt iemand zich dan ziek door de prik, of vanwege de kater? Ook kun je eerder flauwvallen als je een kater hebt. Het beste is dus om gewoon fit te zijn als je naar de priklocatie komt."

4. Mag ik in de zon na de vaccinatie?

"Ja, dat is geen probleem."

5. Ben ik magnetisch na mijn vaccinatie?

"Nee, dit is een fabel. De afgelopen weken dook dit verhaal op via social media, maar het klopt niet. Het is een trucje: mensen smeren eerst een beetje vaseline op hun arm, zodat het muntje blijft plakken. Of ze hangen een beetje achterover, zodat het voorwerp blijft plakken en het lijkt alsof ze magnetisch zijn. Maar dit klopt dus niet."

Ook Hans Kazan maakte hierover een filmpje: 

6. Heeft de vaccinatie invloed op mijn seksleven?

"Nee, tenzij je je slecht voelt van de bijwerkingen. Maar het vaccin zelf heeft geen effect op je seksleven."

7. Ik ben ongesteld, mag ik dan wel gevaccineerd worden?

"Ja, dat mag."

8. Mag je niet eten en drinken voordat je een vaccinatie krijgt?

"Het omgekeerde juist: het is beter om van tevoren wél wat te eten en te drinken. Daardoor is de kans op flauwvallen kleiner."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Paracetamol vóór coronaprik verstandig of juist niet? 'Kan werking beïnvloeden'

9. Als ik een vaccinatie haal, slaan jullie dan mijn DNA op?

"Nee, we injecteren het vaccin in je lichaam. We halen niets uit je lichaam of bloed."

10. Kan ik nog wel eiwitshakes drinken na vaccinatie?

"Ja, dat is geen probleem"

11. Zit er kippeneiwit in het vaccin? (De persoon die dit vroeg is vegan)

"In geen van de coronavaccins zit kippeneiwit. Er zijn wel andere vaccins tegen andere ziekten waarbij de virusdeeltjes, die later in het vaccin gebruikt worden, worden gekweekt op kippeneiwitcellen. Dan kan het zijn dat er restjes van dat kippeneiwit in het vaccin belanden. Dan is het vaccin dus niet vegan, en ook is het niet handig voor mensen met een kippeneiwitallergie. Maar zoals gezegd: in de coronavaccins is dit niet het geval, er zit geen kippeneiwit in."

12. Mag je zwemmen na je vaccinatie?

"Ja, dat mag. Houd alleen wel rekening met een stijve arm, dat kan ervoor zorgen dat je wat minder soepel zwemt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore