Code oranje

Run op vliegtickets naar Marokko: 'Mensen zijn toe aan vakantie'

15 juni 2021 11:12 Aangepast: 15 juni 2021 11:17
Een passagier op Schiphol van een repatriëringsvlucht uit Casablanca, vorig jaar april. Beeld © ANP

Direct na de heropening van Marokko voor internationaal reisverkeer is een run op vliegtickets ontstaan. Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) krijgt signalen van een overbelaste boekingswebsite, hogere prijzen dan het afgesproken maximum en rijen bij gespecialiseerde reisbureaus in de grote Nederlandse steden.

De grenzen van het Noord-Afrikaanse land zijn vandaag heropend voor internationale reizigers, met een maximaal 48 uur oude negatieve PCR-test als enige voorwaarde. Bij aankomst hoeven bezoekers uit Nederland niet in quarantaine.

Marrakesh, een maand geleden. Marrakesh, een maand geleden.

4000 euro

De vraag naar tickets was gelijk groot. Ticketprijzen voor een gezin van vier liepen op tot 4000 euro. Op bevel van de Marokkaanse koning Mohammed VI verlaagde de nationale luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc (RAM) de prijzen naar 500 euro per gezin.

"Nu is het voor veel mensen aantrekkelijk om te gaan", zegt Habib El Kaddouri van het samenwerkingsverband. De site van de luchtvaartmaatschappij crashte gisteren even na een vloedgolf van 120.000 reserveringen in 24 uur.

Essaouira, afgelopen maart. Essaouira, afgelopen maart.

Code oranje

Bij terugkomst in Nederland geldt een quarantaineplicht voor reizigers vanuit Marokko, vanwege de code oranje die nog altijd voor het land geldt. Dat houdt reizigers niet tegen, merkt El Kaddouri. "Mensen zijn toe aan vakantie na zo’n lange periode." Ook speelt het Offerfeest mee, dat vanaf 19 juli plaatsvindt. Enige onzekerheid wordt volgens El Kaddouri op de koop toegenomen. "De angst om daar te stranden is minder dan vorig jaar. Corona is op zijn retour."

De vliegtickets naar Marokko zijn ook populair omdat reizen via Spanje nu niet mogelijk is. Officieel is dat vanwege gezondheidsredenen, maar de twee landen verkeren al wekenlang in een diplomatieke crisis. In 2019 reisden nog meer dan 3,2 miljoen mensen vanuit Spanje per veerboot naar Marokko.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore