EHBO-les

Cursus reanimeren op Instagram: 'Voorval met Eriksen laat zien hoe belangrijk het is'

15 juni 2021 08:01 Aangepast: 15 juni 2021 11:28
Eriksen zaterdagavond kort na de geslaagde reanimatie. Beeld © AFP

Het Rode Kruis start met een reanimatiecursus op Instagram. Zo hoopt de organisatie meer jongeren te bereiken. Volgens het Rode Kruis kunnen vijf op de zes jongeren niet reanimeren of een AED gebruiken, een apparaat dat het hartritme kan herstellen.

Via 35 verhalen onder de titel 'Life Saving Stories' moeten jongeren de basis van het reanimeren onder de knie krijgen.

Wekelijks krijgen zo’n 300 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis, maar de organisatie stelt dat veel mensen niet weten hoe ze moeten reageren. Ook jongeren niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snel reanimeren heeft Felon gered: 'De eerste zes minuten zijn bepalend'

Eline Nijhof, hoofd EHBO bij het Rode Kruis, verwijst naar de Deense voetballer Christian Eriksen die zaterdagavond tijdens een EK-wedstrijd op het veld moest worden gereanimeerd. "De aangrijpende beelden van de voetballer dit weekend laten maar weer eens zien hoe belangrijk het is."

Drempel laag

Over de campagne zegt Nijhof: "Het is mooi om een serieus onderwerp zoals reanimatie aan te bieden aan jongeren op het platform waar ze al dagelijks op zitten. Op deze manier maken we de drempel laag om reanimatievaardigheden aan te leren. Vervolgens volgt het stapje naar oefenen in de praktijk vanzelf."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Razendsnel hulp voor Eriksen, en dus werd angst uiteindelijk opluchting

De campagne sluit aan bij de aanpak van het Rode Kruis om jongeren EHBO-kennis en -vaardigheden te leren. Veel leerlingen krijgen dan ook EHBO-les op school.

De situatie van Eriksen is nog altijd stabiel. Twee ploeggenoten bezochten hem gisteren in het ziekenhuis. De rest sprak hem via de telefoon. Onder anderen keeper Kasper Schmeichel vertelde erover aan de pers:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore