Ga naar de inhoud
500 handtekeningen

Genoeg steun voor extra CDA-congres over situatie na vertrek Omtzigt

CDA-leider Wopke Hoekstra. Beeld © ANP

Een initiatief om een extra CDA-congres te houden naar aanleiding van de gebeurtenissen rond Pieter Omtzigt kan op genoeg steun rekenen van de leden van de partij. Dat laat de Stichting voor Sociale Christendemocratie, die achter het voorstel zit, weten.

Aanleiding voor de wens voor een nieuw congres was het vertrek van Pieter Omtzigt. Het Tweede Kamerlid heeft eerder deze week zijn lidmaatschap van het CDA opgezegd. Hij zit op dit moment thuis met een burn-out, maar wil terugkeren als zelfstandig lid van de Tweede Kamer. 

Verplicht congres

Om een extra partijcongres mogelijk te maken moest ten minste één procent van de leden zo'n verzoek steunen. Woordvoerder van de stichting Henriëtte van Hedel laat weten dat inmiddels 500 leden de petitie om zo'n congres mogelijk te maken, hebben ondertekend.

"Het verzoek zal morgen bij het partijbestuur worden ingediend. Het partijbestuur is, gezien het aantal, nu statutair verplicht om binnen acht weken een partijcongres te organiseren."

Koortsachtige
Lees ook:
Koortsachtige overleggen binnen CDA na vertrek Omtzigt: 'Gebeurtenis doet pijn'

Op het congres 'kunnen het bestuur en de partijleider verantwoording afleggen over de gebeurtenissen in het afgelopen jaar, de keuzes die er zijn gemaakt en de zaken die hierbij verkeerd zijn gegaan'. Het partijcongres biedt de leden 'daarnaast de mogelijkheid om richtinggevende uitspraken te doen over de ontstane situatie en hoe daarmee om te gaan', zegt Hedel.

Miljoen euro campagnegeld

De CDA-achterban wil onder meer weten of het klopt dat er vlak na de verkiezingen bijna een miljoen euro aan het CDA werd geschonken. Volgens Pieter Omtzigt gebeurde dat door drie mensen die belang zouden hebben bij het wijzigen van plannen van de partij.

In een verklaring van het CDA staat dat er ongeveer een miljoen euro is overgemaakt door miljonair Hans van der Wind. "Donateurs hebben op geen enkele manier de inhoudelijke koers van de partij kunnen beïnvloeden. Dat is een gewekte suggestie die niet aan de orde is en iets dat het CDA verre van zich werpt. Wij betreuren ook zeer dat dit beeld ten onrechte is opgeroepen, zeker ook voor de donateurs zelf." 

Kamerlid
Lees ook:
Kamerlid Pieter Omtzigt zegt lidmaatschap CDA op

Het gaat om donaties die pas op een later moment gemeld hoefden te worden bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar "om volledig transparant te zijn over de donaties" zegt de partij ze nu naar buiten te brengen.

Van der Wind verklaart zelf dat hij "al sinds 2006 met substantiële bedragen rondom de verkiezingen" het CDA steunt. "Die bedragen staan keurig genoteerd in het donatieregister van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar is niets geheimzinnigs aan."