Ga naar de inhoud
GGD'en schalen nog niet af

Deskundigen waarschuwen: opleving corona dreigt

Beeld van een druk park ter illustratie Beeld © ANP

Mensen gedragen zich alsof de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen al zijn doorgevoerd. Dit constateren deskundigen in de Tweede Kamer. "De boodschap dat we er nog niet zijn, komt niet aan."

De experts waarschuwen daarom voor een nieuwe opleving van het coronavirus. De opleving kan wel kleiner zijn dan de vorige piek, omdat veel mensen al zijn gevaccineerd. Maar ook na de vaccinatie kunnen mensen het virus onder de leden hebben.

'Communicatie moet en kan beter'

Dat mensen zich massaal niet meer veel lijken aan te houden aan de beperkingen, ligt onder meer aan de falende risicocommunicatie van de overheid, zegt Alex Burdorf, hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg aan het Erasmus MC in Rotterdam.

Die communicatie moet en kan veel beter, vindt hij. "We leggen maatregelen uit en daarna doen we niks en wachten we af." Nederland moet volgens hem zoveel mogelijk leren van de afgelopen periode om te weten hoe de coronamaatregelen hebben gewerkt. Daarnaast vindt hij dat instanties als RIVM en OMT moeten worden versterkt met gedragswetenschappelijke inzichten.

Versoepelingen
Lees ook:
Versoepelingen vervroegd: vanaf 26 juni meer gasten thuis en in horeca

De Kamer liet zich vandaag bijpraten door deskundigen op verschillende terreinen over de manier waarop Nederland zich zou moeten voorbereiden op de volgende fase in de coronapandemie of zelfs een volgende pandemie.

Daarvoor is het volgens de experts nodig om stevig in te zetten op publieke gezondheidszorg en preventie. Ook moet meer gebeuren om armere landen van de wereld te helpen met de vaccinatie, omdat mutanten daar veel kans krijgen om zich te ontwikkelen. Vanwege alle onzekerheden met het huidige coronavirus, mogelijke mutaties en de werking van de huidige vaccins is volgens de deskundigen niet goed te voorspellen welke kant het nu opgaat in Nederland.

GGD'en schalen nog niet af

De GGD'en gaan om die reden de testcapaciteit en bron- en contactonderzoek de komende zomermaanden nog niet afschalen, zei GGD-koepel voorzitter André Rouvoet tegen de Kamerleden. Op zijn vroegst gebeurt dat aan het eind van het derde kwartaal. In verband met de mogelijkheid van virusmutanten moeten de GGD'en in het najaar ook nog in staat zijn om brandhaarden snel in te dammen.

Bekijk ook: Het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat?

03:16
Het coronavirus is continu aan het veranderen. Nieuwe versies wijken telkens iets af van het oorspronkelijke virus. Dat klinkt heel eng, maar moeten we ons ook echt zorgen maken?