Al maanden geen contact

Kroongetuige in zaak-Holleeder spoorloos, advocaat noemt het zorgwekkend

14 juni 2021 17:08
Kroongetuigen in het Passage-proces kregen strafvermindering. Beeld © ANP

Kroongetuige Peter la S. moet later dit jaar optreden als kroongetuige in het hoger beroep van Willem Holleeder. Maar La S. is van de aardbodem verdwenen.

Het gerechtshof meldt dat het Openbaar Ministerie (OM) er al maandenlang niet in slaagt om contact met hem te krijgen, zo bleek vandaag in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Het hof stelde de zaak aan de orde toen de situatie werd besproken rond de getuigen die nog moeten worden gehoord.

Hij is spoorloos en onvindbaar

Een van de aanklagers zei dat het een raadsel is waar La S. zich bevindt en dat het ook onbekend is waarom het niet lukt contact te leggen. Van onwil is volgens het OM geen sprake. "De mogelijkheid is dat hem iets is overkomen zonder dat daar weet van is", laten zij weten in de rechtszaal. Het gerechtshof heeft het OM opdracht gegeven te blijven zoeken. Het OM reageert aankomende woensdag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Kroongetuigen in de zaak Holleeder zijn onbetrouwbaar'

De advocaat van La S., Jan Peter van Schaik, bevestigt dat zijn cliënt al enige tijd spoorloos en onvindbaar is en dat hij het zorgwekkend vindt. Ook hij zegt voor een raadsel te staan. 

Kroongetuigedeal

La S. sloot een deal met justitie in het grote liquidatieproces Passage. Hij verklaarde belastend over zichzelf en hielp onder meer de moorden op Kees Houtman in 2005 en Thomas van der Bijl in 2006 op te lossen.

In deze verklaring wees hij ook met de beschuldigende vinger naar Willem Holleeder. Die zou hij bij een ontmoeting de woorden 'Osdorp eerst' hebben horen zeggen, waarmee Holleeder zou hebben verwezen naar de prioriteit die de liquidatie van de in Osdorp woonachtige Houtman op dat moment zou hebben gehad.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore