Seconden verschil

Waarom jij de buren al hoorde juichen, maar nog geen doelpunt op tv zag

14 juni 2021 16:10 Aangepast: 17 juni 2021 14:35
Samen voor de tv Oranje kijken Beeld © ANP

Het Nederlands elftal legde, op zijn zachtst gezegd, een spannende wedstrijd op de mat gisteravond. Veel Oranjefans zaten op het puntje van hun stoel toen Nathan Aké vijf minuten voor tijd de bal kreeg. En dan: gejuich. Het zijn de buren. Zij hebben al gezien dat de bal door Denzel Dumfries was binnengekopt.

Het was een doorn in het oog van veel tv-kijkers. Sommige tv's en streams liepen een aantal seconden achter op de rest. Dit zorgde er dus voor dat bij een doelpunt de buren door hun gejuich soms al verklapten dat hij zou vallen. Op Twitter waren mensen dan ook niet te spreken over de vertraging.

Maar hoe komt het eigenlijk dat jouw tv of stream achter loopt op die van je buurman? Daar is niet per se een eenzijdig antwoord op. Ten eerste hangt het ervan af op welke manier jij de wedstrijd aan het kijken bent. In Nederland doen de mensen dat over het algemeen op drie verschillende manieren.

1. Satelliet

Via satelliet, via digitale tv of de wedstrijd streamen via een streamingsdienst zoals NLZiet of Ziggo GO. Te beginnen bij satelliet. Dit is eigenlijk een direct signaal vanaf een satelliet uit de ruimte, die naar een schotel op je huis wordt gezonden. Hierdoor krijg je een direct signaal binnen, met nauwelijks vertraging.

2. Digitale TV

Dan heb je digitale tv. Tegenwoordig heeft bijna iedereen met een tv-abonnement dit, vroeger keek iedereen naar een analoge tv. Nu kleven er veel voordelen aan digitale tv boven analoge tv. Zoals betere beeldkwaliteit en het feit dat je waar en wanneer je wilt, tv kunt kijken.

Maar bij sportwedstrijden is het iets minder handig. Bij digitale tv wordt een analoog signaal, via een kabel, omgezet naar een digitaal signaal. Dit zorgt ervoor dat er een lichte vertraging ontstaat. En dus zie je een doelpunt een paar seconden later vallen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

3 punten! Oranje wint zenuwslopend duel met Oekraïne

De snelheid kan óók nog per provider verschillen. Hoe providers digitale tv aanbieden, verschilt ook nog eens op een aantal manieren. Twee ervan - die veel mensen hebben - zijn Digitenne of DVB-T2 en coax (kabel).

Coax is bekabelde digitale televisie en Digitenne is draadloze digitale televisie. Omdat Digitenne draadloos is, heeft het ook iets meer tijd nodig om het signaal om te zetten als je het vergelijkt met coax. Het kan dus ook nog eens per pakket en provider verschillen hoe snel de uitzending van de wedstrijd is.

3. Streamingdiensten

Als je via een streamingdienst kijkt, dan ben je vaak nóg langzamer dan iemand met digitale tv. Daar wordt namelijk - om zeker te weten dat er een soepele stream is - een deel van de livestream in reserve gehouden.

Bekijk ook: Zo keken we naar de eerste EK-wedstrijd van Oranje

In een van de grootste 'Oranjestraten' in ons land, in Vlaardingen, was de ontlading groot.

Als je dan ook nog eens die stream gaat streamen via een Chromecast, dan zit er vaak nog een grotere vertraging op, omdat je telefoon of computer tijd nodig heeft om de stream uit te zenden op tv.

Het beste

Maar wat is nou het beste? Hoe garandeer jij dat je zo min mogelijk vertraging hebt en je kijkplezier nooit meer wordt verpest door je buren?

Het beste is dan om een satelliet te nemen, of een ouderwetse analoge tv. Dit wordt alleen door de meeste grote tv-aanbieders niet meer aangeboden, dus een satelliet is dan de beste keuze. Dan heb je namelijk het meest directe signaal, recht uit de ruimte getrokken, zonder tussenstap. En juich jij, altijd eerder dan je buren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore