De goede kant op

Hoera, onder de signaalwaarde! Maar wat moeten we ermee?

14 juni 2021 16:04 Aangepast: 14 juni 2021 16:09

Met tromgeroffel werd het aangekondigd, en met dikgedrukte koppen werd het nieuws gebracht: de coronabesmettingen zitten onder de signaalwaarde. Klinkt goed, voelt goed, maar schieten we er verder ook iets mee op?

Uiteindelijk is de bedoeling om alle coronamaatregelen los te kunnen laten. Dat gebeurt met stapjes via het openingsplan van het kabinet. Daarvoor zijn de coronacijfers - niet geheel onlogisch - leidend. Niet alleen de besmettingscijfers, ook de ziekenhuisopnames zijn daarvoor belangrijk. En voor die ziekenhuisopnames is een signaalwaarde, maar daarover verderop meer.

Minder dan 7 besmettingen per 100.000 mensen

Het is duidelijk: het gaat goed met de cijfers. De volgende versoepelingen zijn naar voren gehaald: op 26 juni mag er weer meer. Dat komt omdat er minder besmettingen en minder ziekenhuisopnames zijn. Gisteren werden er zelfs minder dan 7 besmettingen per 100.000 inwoners gemeld. En dat is onder de signaalwaarde.

Bekijk ook: Zo wordt de besmettingsgraad berekend

Het R-getal, er wordt veel over gesproken. In deze video leer je wat het is en hoe het werkt.

Wat zegt dat? Het zegt dat het aantal besmettingen volgens het Outbreak Management Team (OMT) niet meer zorgelijk is. En dat kan uiteindelijk leiden tot een verlaging van het algehele risiconiveau.

Wanneer is het acceptabel?

Maar waarom is de signaalwaarde dan 7 besmettingen per dag per 100.000 inwoners, en niet 6, of 8? We vragen het hoogleraar statistiek Casper Albers van de Rijksuniversiteit Groningen. "Dat is altijd arbitrair, maar de afweging is wanneer we vinden dat een bepaald getal een acceptabel risico voor de volksgezondheid is."

Albers vergelijkt het met het rijden op de snelweg. "Vroeger reden we 50, dat werd 80, toen 100, en later 120 of 130. Dat kwam omdat auto's beter werden en het veiliger werd om harder te rijden." Maar ongelukken gebeuren er natuurlijk nog altijd. Daar gaan we als samenleving als het ware mee akkoord. Albers: "Als bij het coronavirus het aantal besmettingen onder de 7 per 100.000 mensen komt, vinden we dat dus acceptabel."

Signaalwaarde aanpassen

Wat Albers betreft is het niet ondenkbaar dat de signaalwaarde op bepaalde momenten ook kan worden aangepast. Hij zou omhoog kunnen als we bijvoorbeeld beter worden in het behandelen van een ziekte, maar de signaalwaarde kan ook omlaag worden aangepast. Dat zou kunnen gebeuren als een bepaalde variant bijvoorbeeld veel besmettelijker of ziekmakender blijkt. 

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

De signaalwaarde van 7 besmettingen per dag komt van het OMT. Want eerder gold er een andere waarde. In oktober schreef het OMT 'dat de signaalwaarde van meer dan 50 per 100.000 inwoners te hoog gebleken is om werkelijk vroegtijdig effectieve maatregelen te kunnen treffen'. En dus werd de nieuwe signaalwaarde van 7 ingevoerd.

Ook signaalwaarde voor ziekenhuisopnames

Het doel van de signaalwaarde is tijdig te kunnen ingrijpen als dat nodig is. Met andere woorden: overstijgt het aantal besmettingen de 7, dan moeten er maatregelen volgen.

De tijd van extra maatregelen zijn we nu voorbij. Het is - hopelijk - een kwestie van tijd voordat de samenleving écht van het slot kan. Dat is niet alleen afhankelijk van de positieve testen, maar ook van de ziekenhuisopnames, want ook daar is een signaalwaarde voor. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verenigd Koninkrijk laat 40.000 toeschouwers toe bij EK-finale

Komen er in een week minder dan 4 personen per miljoen inwoners met Covid-19 in het ziekenhuis, dan zitten we ook daar aan de goede kant van de signaalwaarde. Op dit moment is er nog geen enkele regio die dat haalt, maar de regio Gooi en Vechtstreek zit met precies 4 wel enorm dicht in de buurt.

Risiconiveaus gaan de goede kant op

Het risiconiveau van een regio wordt alleen aangepast als alle signaalwaardes laag genoeg zijn, vertelt Albers. Iedere twee weken wordt vervolgens gekeken of het risiconiveau van een regio kan worden aangepast. Rond 22 juni is het volgende meetmoment, de kans is groot dat er dan weer regio's in een lager risiconiveau terechtkomen.

Kijk bijvoorbeeld maar op de pagina van Brabant-Noord. Daar werden 26 mensen per miljoen inwoners opgenomen bij de laatste meting. Net onder de waarde voor het hoogste risiconiveau. Als het een beetje meezit, kunnen ze daar ook eindelijk afscheid nemen van risiconiveau 'zeer ernstig'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore