Ga naar de inhoud
Daarna flinke buien

Nog even doorpuffen: deze week nog snikheet, soms zelfs 36 graden

Donderdag kan het kwik oplopen tot wel 36 graden. Beeld © ANP

Voor wie nog niet klaar is met dit zonnige weer, is er goed nieuws. Maar voor wie al dagen zit te puffen en hoopt op verkoeling, is er maar één tip: nog even doorbijten. Er komt namelijk nog meer warmte op Nederland af, met donderdag zelfs temperaturen die op sommige plekken oplopen tot wel 36 graden.

Na een kwakkelend begin van de lente, heeft Nederland nu al dagenlang te maken met strakblauwe luchten en felle zonnestralen. En volgens meteoroloog Marc de Jong van Buienradar zijn we daar nog niet vanaf.

Neusspray,
Lees ook:
Neusspray, pillen of zoenen? Dit kun je doen tegen hooikoorts

Maar voordat de hoogste temperatuur van de afgelopen maanden wordt bereikt, spreken we vandaag eerst nog over een bescheiden warmte met een temperatuur van tussen de 25 en 29 graden. "En vanavond en vannacht zal er wat bewolking over het land trekken. Het gaat om een hele zwakke storing, dus daar zit geen regen bij, maar wel wat koelere lucht." Morgen dalen de temperaturen dan ook licht en zal het tussen de 23 en 27 graden worden.

'Héle warme lucht'

Maar daarna zal een nieuw hogedrukgebied op Nederland afkomen. "En daar zit héle warme lucht bij. Woensdag wordt het dan ook een hele zonnige dag, met zo'n 30 graden in het zuiden."

En dat is nog maar de opmaat naar een nog warmere dag, want donderdag gaan de thermometers echt pieken. "Dan spreken we echt over een bedrukte dag. In De Bilt zal het zo'n 32 graden worden, maar in het oosten van het land kan het kwik wel oplopen tot zo'n 36 graden."

Krijgen we door al deze zonnige dagen nu een slechte zomer?

Zon, zon en nog eens zon. Daar hebben we de afgelopen weken mee te maken. Maar betekent dit automatisch dat we een natte en koude zomer krijgen, omdat nu al zo vaak de zon schijnt?

"Eerlijk gezegd is daar geen zinnig woord over te zeggen", vertelt meteoroloog Marc de Jong van Buienradar. "We kunnen met redelijke zekerheid zo'n vijf dagen vooruit kijken. Indicatief kunnen we tot twee weken vooruit kijken, maar verder dan dat gaan de weerkaarten niet. Sommige weerbureaus geven wel eens zomerverwachtingen, maar eigenlijk slaat dat nergens op. Dat kun je nu gewoon nog niet weten."

Toch denkt De Jong niet dat de zonnige dagen nu al bijna op zijn. "In Nederland heb je twee verschillende types weer in de zomer: droog en warm, of koel en nat weer. Bijna iedere zomer in Nederland kent één of meerdere periodes van dit type weer."

De kans is dus groot dat we na deze zonnige periode, een periode krijgen van nat en wisselvallig weer. Maar de kans is ook heel groot dat we daarna weer droog en zonnig weer hebben, zegt De Jong. "Ja, het komt wel eens voor dat er maar één periode van droogte en zon is. Als dat dit jaar is, dan hebben we het nu al gehad. Maar dat weten we gewoon niet, en daar ga ik eigenlijk maar niet vanuit."

De dag zal donderdag afgesloten worden met veel regen- en onweersbuien waardoor de temperaturen weer flink dalen en de kans op overstroomde straten aanwezig is. "Ook vrijdag hebben we last van stevige buien. En omdat er ook nog eens heel weinig wind is, kan het zijn dat de bui lang op één plek blijft hangen."

Is
Lees ook:
Is er onweer op komst? Dan moet je dit absoluut (niet) doen

Afscheid van strakblauwe luchten

De temperatuur blijft vrijdag steken op zo'n 25 graden en ook zaterdagochtend zullen er nog enkele regen- en onweersbuien voorbijkomen. Daarmee nemen we ook even afscheid van de strakblauwe luchten en wordt het licht wisselvallig weer. "Vanaf dan is er weer elke dag kans op een bui, dus we moeten vooral nu nog even genieten van de zon."

Waarom het nooit heel veel warmer wordt dan 40 graden:

01:59
Een hittegolf, een hitteplan, extreme droogte. Grote kans dat dit de heetste zomer ooit wordt in Nederland. Maar hoe gek zou het bij ons kunnen worden? Weervrouw Nicolien van Buienradar vertelt je waarom rond de 40 graden de rek er wel uit is.