Ga naar de inhoud
'Zoveel impact'

'Beladen duel' voor Daley Blind vanwege Eriksen: 'Grote mentale horde'

Daley Blind wordt getroost door bondscoach Frank de Boer. Beeld © ANP

De wedstrijd tegen Oekraïne was voor Daley Blind een 'beladen duel'. Een dag eerder zat hij live naar de televisie te kijken, toen zijn oud-ploeggenoot Christian Eriksen tegen de grond ging. "Ik heb voor mezelf een grote mentale horde moeten nemen."

Dat vertelde verdediger Daley Blind na afloop van de wedstrijd aan de NOS. Hij werd na 64 minuten spelen gewisseld en was toen zichtbaar geëmotioneerd.

Heftige herinneringen

Blind ging vorig jaar zelf tegen de grond tijdens een oefenwedstrijd vanwege een ontstoken hartspier. De val van Eriksen bracht daarom heftige herinneringen terug bij Blind.

3
Lees ook:
3 punten! Oranje wint zenuwslopend duel met Oekraïne

"Ik zat zaterdag live te kijken, ja. Onder andere met jongens die Abdelhak Nouri bij Ajax nog hebben meegemaakt", vertelde Blind. "Christian was en is ook ploeggenoot van sommigen van ons geweest en nu nog steeds. Het heeft zoveel impact. Het zijn voor mij herkenbare en heftige dingen."

'Knoop doorgehakt'

Blind twijfelde daarom of hij de wedstrijd tegen Oekraïne vandaag wel moest spelen. "Ik heb zelf de knoop doorgehakt. Omdat ik veilig ben en de artsen mij dat ook hebben verzekerd. Als het niet goed met hem zou gaan, zou het nog meer in de hoofden blijven spoken. Nu moedigde hij zijn ploeggenoten aan om door te voetballen, dat werkte ook mee."

De Oranje-international hoopt dat Eriksen tijd krijgt om te herstellen. "Ik verzoek hem met rust te laten en niet te speculeren. Geef hem de rust om te herstellen."

'Misschien wel zijn beste vriend'

Bondscoach Frank de Boer was blij dat Blind aan de aftrap verscheen. "Maar ik weet hoe moeilijk het voor hem was", zei hij. "Daley heeft zelf problemen met zijn hart gehad en Eriksen is misschien wel zijn beste vriend. Ik snap zijn emotie heel goed. Ook omdat hij er alles aan heeft gedaan om dit EK te halen."

Van
Lees ook:
Van Brazilië tot Nieuw-Zeeland: overal ter wereld is Simon Kjær een held

Teambespreking geschrapt

De Boer had Eriksen vijf jaar bij Ajax onder zijn hoede, als jeugdtrainer en hoofdcoach. Hij schrapte dit weekend een teambespreking van Oranje, nadat Eriksen naar de grond was gegaan.

"Het leek ons niet gepast over voetbal te praten. We hebben de bespreking naar de volgende dag verplaatst. Je bent ook een mens, naast professional. Het helpt ook dat er berichten komen dat het beter met hem gaat. Gelukkig gaat het naar omstandigheden goed. Ik heb er een goed gevoel bij. Dus gaan we nu weer over op de belangrijkste bijzaak in het leven en dat is voetbal."

Vader van Daley: 'Natuurlijk schrik je'

De vader van Daley, Danny Blind (59), vertelde afgelopen week aan RTL Nieuws over het moment dat zijn zoon tijdens een oefenduel tegen de grond viel vanwege de ontstoken hartspier. 

"Natuurlijk schrik je", zei hij. "We zijn nooit in paniek geraakt. Je vertrouwt de artsen, die hem heel goed behandelden. Goed communiceren en luisteren naar wat zij zeggen, daar zijn we op gaan varen. Hij was in goede handen."

Niet op je kop gaan staan, maar rustig blijven. Dat is ook de manier waarop Danny Blind, oud-speler, voormalig bondscoach en 'vader van', naar de EK-wedstrijden van Oranje kijkt. Lees het hele interview hier. 

'Eriksen
Lees ook:
'Eriksen heeft gepost in groepschat Inter en wil snel terugkeren'