Euro 2020

3 punten! Oranje wint zenuwslopend duel met Oekraïne

13 juni 2021 22:52 Aangepast: 17 juni 2021 13:29
Denzel Dumfries viert de bevrijdende 3-2 Beeld © ANP

Oranje is het EK prima begonnen met een 3-2 overwinning op Oekraïne. Nederland was 75 minuten lang veel sterker, maar liet het in het laatste kwartier toch nog onnodig spannend worden. Uiteindelijk kwam Oranje met de schrik vrij, dankzij Dumfries die in de slotminuten de winnende binnenkopte.

Nederland startte sterk en speelde vrijuit op de aanval in zijn eerste EK-eindronde in negen jaar. 

Al in de openingsfase kreeg Dumfries een serieuze kans, en ook Memphis en Weghorst waren in het eerste half uur dichtbij de openingstreffer. Oekraïne werd teruggedrongen en loerde op de counter, maar de vijfmansverdediging van Oranje reageerde steeds adequaat. 

Verzet gebroken

Na het eerste half uur leek Oekraïne wat beter onder de druk uit te kunnen voetballen, maar juist toen kreeg Oranje de beste kansen. Wijnaldum zag zijn keiharde schot gekeerd door een onwaarschijnlijke reflex van de Oekraïense doelman, terwijl Dumfries vrij voor de goal de bal verkeerd raakte. 

Het Oekraïens verzet werd pas gebroken in het eerste kwartier na de rust. Wijnaldum reageerde attent op een gekeerde voorzet en schoot hoog in. Vijf minuten later, leek Weghorst de wedstrijd al voortijdig te beslissen door de 2-0 van dichtbij binnen te schieten.

Oranje viert de 2-0 van Weghorst Oranje viert de 2-0 van Weghorst

Maar niets bleek minder waar. Een kwartier voor tijd schoot de Oekraïense Yarmolenko uit het niets de aansluitingstreffer binnen. Drie minuten later stond het zelfs weer gelijk door een kopbal van Jaremtsjoek en Oranje leek de zeker lijkende drie punten alweer knullig te hebben verspeeld.

Veldoverwicht verdwenen

Van het veldoverwicht van de eerste 75 minuten was niks meer terug te zien. Al probeerde Nederland zich wel te herpakken, echt overtuigend was het spel niet meer. 

Uiteindelijk kon Oranje toch nog juichen: vijf minuten tijd stelde Dumfries alsnog de drie punten veilig voor Oranje door raak te koppen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranjefans vullen Amsterdam: 'We kunnen niet wachten, we gaan winnen'

Het goede gevoel overheerst, zei aanvoerder Wijnaldum na afloop. "Opluchting is er zeker, vooral omdat we de wedstrijd nog winnen. Het is belangrijk om het toernooi met een zege te beginnen. Mooi dat Denzel het winnende doelpunt maakte. Het is een geweldige avond voor hem."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore