Nederland - Oekraine

Oranjefans vullen Amsterdam: 'We kunnen niet wachten, we gaan winnen'

13 juni 2021 16:17 Aangepast: 13 juni 2021 16:55
Dit zijn de Heeren van Oranje, een supportersclub  uit Borne Beeld © RTL Nieuws

Voetballiefhebber of niet, vanaf nu kun je er echt niet meer omheen. Het EK voetbal gaat ook voor het Nederlands elftal beginnen. Vanavond speelt Oranje in Amsterdam tegen Oekraïne en de hoofdstad kleurt al oranje. Getest en al zijn de supporters er klaar voor. Uitslag? "Absoluut winnen!"

De Johan Cruijff Arena zal vanavond redelijk gevuld zijn met Oranje supporters. In totaal zijn er 16.000 mensen welkom, maar niet iedereen is voor Nederland natuurlijk. Om 21.00 uur is de aftrap, maar veel supporters zijn al voor dag en dauw opgestaan om er een lekker lange voetbaldag van te maken.

Marleen uit Gieten

Marleen bijvoorbeeld. "We zijn net in Amsterdam aangekomen", zegt ze. Marleen kwam samen met negen anderen met de trein uit het Drentse Gieten. Ze zitten straks in het in de Johan Cruijff Arena. "Ik heb er matig van geslapen, zo spannend vind ik het."

Miniatuurvoorbeeld
Bekijk ook:

Jeugdspelers over hun 'eerste' EK: 'Ik ga keihard meejuichen'

"Ik ben gek op voetbal." Negen jaar geleden was Marleen ook bij het EK in Polen en Oekraïne. Toen won het Nederlandse elftal geen enkele wedstrijd in de groepsfase. Wat het nu gaat worden? "2-1 voor Nederland."

De groep uit Gieten heeft zich al laten testen in Assen, dus ze hoeven niet meer achteraan te sluiten in de testrij. Ze gaan daarom de rest van de dag doorbrengen op het terras van café Emmelot. "Proost!", juicht de groep, terwijl ze hun biertjes opsteken. 

Marleen (rechts) met haar groep medesupporters. Marleen (rechts) met haar groep medesupporters.

De Heeren van Oranje uit Borne

Ook supportersgroep De Heeren van Oranje zijn al sinds gisteren in Amsterdam. De groep uit Borne, Overrijssel, heeft er zin in. "We hebben al een test in de RAI Amsterdam gedaan." En de uitslag? "Absoluut winnen", lachen de supporters. 

Vanwege de coronamaatregelen mogen de supporters helaas niet bij elkaar zitten in het stadion. "Dat is wel jammer." Gelukkig mogen ze al gauw naar binnen, al om 18.00 uur. En tot die tijd? "Drinken op het terras."

Dit zijn de Heeren van Oranje, een supportersclub  uit Borne Dit zijn de Heeren van Oranje, een supportersclub  uit Borne

Herjan uit IJsselstein

Herjan en zijn twee vrienden zijn vandaag vanuit IJsselstein naar Amsterdam gekomen. "We gaan altijd naar Oranje", vertellen de vrienden.

En nu zijn ze er getest en al klaar voor: EK 2020. "Depay en Frenkie de Jong moeten gaan knallen", vinden ze. En wat moet het worden vanavond? "3-0 voor Holland."

Herjan en zijn vrienden gaan altijd naar wedstrijden van Oranje. Herjan en zijn vrienden gaan altijd naar wedstrijden van Oranje.

Thomas, Dave en Roelant uit Nijmegen

Nog drie vrienden op het terras. Thomas, Dave en Roelant komen even bij. Hun wekker stond vanmorgen erg vroeg: 06.45 uur om precies te zijn. Ze moesten een coronatest halen. "We hebben er alles voor over." 

En ze zijn er niet alleen vandaag. Het drietal is vandaag bij de wedstrijd tegen Oekraïne, donderdag bij de match tegen Oostenrijk en ook maandag tegen Noord-Macedonië zitten ze op de tribune. 

"Het is de eerste keer dat het ons is gelukt om bij alle drie de groepswedstrijden te zijn." Het mag ook wat kosten. "We hebben 125 euro per kaart betaald." Dat hebben ze er wel voor over, ze zijn namelijk erg voetbalminded. "We vinden het erg bijzonder om er bij te mogen zijn." Ze denken dat Nederland vandaag nét aan gaat winnen.

Van links naar rechts: Thomas, Dave en Roelant uit Nijmegen Van links naar rechts: Thomas, Dave en Roelant uit Nijmegen

Maxime uit Kiev, Oekraïne

Maxime en zijn vrienden kleuren de oranje straten in onze hoofdstad een beetje geel. De vier vrienden uit Oekraïne zijn voor het eerst in Nederland, zodat ze hun team kunnen aanmoedigen. Amsterdam vindt Maxime geweldig. "De sfeer is top, de mensen zijn heel aardig en de terrassen met al die mensen in het oranje zijn super."

Ze hebben zin in de wedstrijd, maar waarschuwen ons voor hun gevaarlijkste speler: "Onze nummer 8, Ruslan Malinovskyi, is onze beste voetballer. Hij speelt als middenvelder bij de Italiaanse club Atalanta Bergamo." En wie hij het beste van ons team vindt? "Depay natuurlijk!" 

De vrienden denken dat de wedstrijd nog spannend wordt vanavond. "Het land dat het eerste scoort, gaat winnen", denken zij. 

Maкcим (tweede van links) en drie vrienden zijn vanuit Kiev naar Amsterdam gevlogen voor hun team. Maкcим (tweede van links) en drie vrienden zijn vanuit Kiev naar Amsterdam gevlogen voor hun team.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore