'Echte aanvoerder'

Van Brazilië tot Nieuw-Zeeland: overal ter wereld is Simon Kjær een held

13 juni 2021 12:08 Aangepast: 14 juni 2021 13:33
Simon Kjaer biedt troost aan de vrouw van Eriksen, Sabrina Kvist Jensen Beeld © ANP

Simon Kjær maakte gisteravond diepe indruk. De aanvoerder van het Deense voetbalteam werd de held van de dag na de extreme paniek om zijn in elkaar gezakte teamgenoot Christian Eriksen tijdens het EK-duel met Finland. Overal ter wereld staat zijn naam vandaag dikgedrukt.

De paniek was groot, toen oud-Ajacied en sterspeler van het Deense elftal Eriksen (29) in elkaar stortte op het veld. Toeschouwers en teamgenoten huilden, zijn vriendin was in alle staten, en op het veld hoopte iedereen op een goede afloop.

In de ontstane chaos, toonde Kjær zich een grote leider. Want toen Eriksen daar buiten bewustzijn lag, deed de aanvoerder ongeveer alles goed. Hij zorgde ervoor dat Eriksen zijn tong niet inslikte, begon met de reanimatie en vertelde zijn teamgenoten om een menselijke muur om hem heen te vormen. Toen de vriendin van Eriksen, Sabina Kvist Jensen, wanhopig aan de rand van het veld verscheen, bood hij haar troost. 

Wereldwijde erkenning

En dat werd overal ter wereld gezien en beschreven. Het Braziliaanse Globo Esporte beschrijft hoe Kjær onmisbaar was tijdens de meest precaire minuten: "Hij zag zijn vriend Eriksen vechten voor zijn leven, maar handelde daadkrachtig in al zijn acties."

Het Latijns-Amerikaanse Infobae noemt Kjær een 'echte aanvoerder': "Soms zijn er mensen die het vermogen hebben om snel te reageren. Dat deed Kjær: hij was de eerste die reageerde op het plotseling flauwvallen van zijn teamgenoot." Ook in Nieuw-Zeeland wordt de aanvoerder geprezen voor zijn daden. "Kjær schoot direct te hulp toen Eriksen op de grond viel en probeerde daarna zijn vriendin te troosten", schrijft het Nieuw-Zeelandse 7News. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Eriksen heeft gepost in groepschat Inter en wil snel terugkeren'

Volgens de Spaanse sportkrant Marca heeft Kjær het leven van Eriksen gered. "Voordat de medische staf het veld opkwam om Christian Eriksen te reanimeren, speelde het snelle denken van Kjær een cruciale rol bij het redden van zijn leven."

De Italiaanse sportjournalist van het Engelse SkySports twittert: "Voordat de medici aankwamen, stabiliseerde hij zijn nek vast en begon met reanimeren. Een daad van heldhaftigheid."

Maar ook in eigen land krijgt Kjaer veel lof. Het Deense blad EkstraBladet schrijft: "Binnen de kortste keren na de ineenstorting van Christian Eriksen stond Simon Kjær aan zijn zijde. Wereldwijd wordt hij geprezen voor zijn inzet in die dramatische minuten."

Situatie stabiel

De situatie van Eriksen is nu stabiel. In de groepsapp van zijn club Internazionale heeft hij zich enkele uren na de EK-wedstrijd gemeld en de ploeg gerustgesteld. Volgens Giuseppe Marotta, de baas van de Italiaanse topclub, maakt de Deen het goed en wil hij snel terugkeren. 

Dat de wedstrijd werd uitgespeeld, is volgens de UEFA besloten op verzoek van beide ploegen. Volgens de Deense bondsvoorzitter heeft Eriksen via een videoboodschap de spelers toegesproken vanuit het ziekenhuis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Christian Eriksen 'kan praten en ademt', wedstrijd toch uitgespeeld

Reanimatie Eriksen

Vlak voor rust ging Eriksen naar de grond. Het spel werd direct stilgelegd en spelers gebaarden dat de verzorgers zo snel mogelijk het veld in moesten komen. Al snel kregen de verzorgers versterking van medisch personeel, dat Eriksen op het veld reanimeerde. Hij werd vervolgens met een brancard van het veld afgevoerd.

Het medisch personeel wordt geprezen voor hun heldhaftige en snelle optreden. Meerdere mensen op Twitter benadrukken hoe belangrijk snel reanimeren is.

Solidair

Ook is er veel bewondering voor de toeschouwers in het stadion. Zij toonden zich solidair, terwijl ze in afwachting waren van een geruststellende boodschap. 

Het is slechts een voorbeeld van de steun die Eriksen ontvangt. Ook speler van het Belgische elftal, Romelu Lukaku, sprak zijn steun voor de camera uit na zijn doelpunt tegen Rusland. "Chris, sterkte jongen, I love you", zegt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore