Drama tijdens het EK

Razendsnel hulp voor Eriksen, en dus werd angst uiteindelijk opluchting

12 juni 2021 23:19 Aangepast: 14 juni 2021 13:25
Eriksen zaterdagavond kort na de geslaagde reanimatie. Beeld © AFP

De Deense voetballer Christian Eriksen (29) zakte tijdens het EK-duel met Finland plotseling in elkaar. De oud-speler van Ajax werd minutenlang op het veld gereanimeerd, de paniek was groot. Er kwam snel hulp, en daardoor kwam er opluchting, en werd er zelfs nog gevoetbald. Dit gebeurde er gisteren.

Eriksen zakt in elkaar

Het is aan het eind van de eerste helft - rond 18.40 uur- als de 29-jarige Deen Christian Eriksen plotseling in elkaar zakt als hij de bal aangegooid kreeg. Hij blijft liggen op de grond. 

De Deense aanvoerder en ploeggenoot Simon Kjaer is er als de kippen bij. De voetballer verleent de eerste noodzakelijke hulp en voorkomt daarbij onder meer dat Eriksen zijn tong inslikt. 

Reanimeren is gestart

De medische dienst komt al heel snel met een brancard naar Eriksen toegesneld en begint vrijwel meteen met reanimeren. 

Een brancard komt naar Eriksen gereden. Een brancard komt naar Eriksen gereden.

De paniek is groot

Op de tribune en in het veld is ongeloof en de paniek over de gebeurtenis groot. Veel supporters zoeken steun bij elkaar. Er wordt geknuffeld en gehuild. 

Boog rondom Eriksen

Teamgenoten van Eriksen vormen tijdens de reanimatie een hoefijzer, om het reanimeren af te schermen. Ondertussen huilen en duimen Deense spelers en supporters, in de hoop dat Eriksen er bovenop komt.

Teamgenoten vormen een cirkel om Eriksen Teamgenoten vormen een cirkel om Eriksen

Vrouw van Eriksen getroost

De vrouw van Eriksen, Sabrina Kvist Jensen, verschijnt in paniek aan de rand van het veld. De Deense aanvoerder snelt zich naar haar toe om haar te troosten.

Eriksen wordt na kwartier reanimeren van het veld gedragen

Na een kwartier reanimeren wordt Eriksen op een brandcard van het veld gedragen. Op een foto die wordt gedeeld lijkt de voetballer zijn ogen even open te hebben. 

Eriksen zaterdagavond kort na de geslaagde reanimatie. Eriksen zaterdagavond kort na de geslaagde reanimatie.

Wedstrijd wordt hervat

De wedstrijd wordt na de gebeurtenis direct gestaakt en om 20.30 uur weer hervat. Inmiddels is duidelijk dat Eriksen bij kennis is, dat hij in stabiele toestand is en dat hij ademt en kan praten. 

De wedstrijd wordt weer hervat. De wedstrijd wordt weer hervat.

Denemarken verliest, 'spelers zijn kapot en emotioneel uitgeput'

Denemarken heeft op de emotionele avond met 0-1 van Finland verloren. De Deense bondscoach Kasper Hjulmand stelde na de nederlaag dat zijn spelers er helemaal doorheen zaten.

"Wat de spelers hebben gedaan, is ongelooflijk. Trotser kan ik niet zijn. De spelers zijn kapot en emotioneel uitgeput", zegt Hjulmand.

Finland heeft de wedstrijd gewonnen. Finland heeft de wedstrijd gewonnen.

De voetballer krijgt van alle kanten steunbetuigingen. Op Twitter was de #Eriksen de hele avond trending. Ook Frank de Boer wenst de oud-Ajacied beterschap.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Christian Eriksen 'kan praten en ademt', wedstrijd toch uitgespeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore