Ga naar de inhoud
Reanimatie op voetbalveld

Christian Eriksen 'kan praten en ademt', wedstrijd toch uitgespeeld

Een supporter houdt een shirt met 'Eriksen' omhoog. Beeld © AFP

De wedstrijd tussen Denemarken en Finland is na het plotseling neervallen van Christian Eriksen toch uitgespeeld. De situatie van de Deense voetballer is inmiddels stabiel. De oud-Ajacied viel tijdens de wedstrijd op de grond, en moest daarna minutenlang worden gereanimeerd.

Dat de wedstrijd werd uitgespeeld, is volgens de UEFA besloten op verzoek van beide ploegen. Volgens de Deense bondsvoorzitter heeft Eriksen de spelers toegesproken vanuit het ziekenhuis. Dat zou hij hebben gedaan via een videoboodschap. 

'Hij kan praten en ademt'

De UEFA maakt bekend dat de situatie van Eriksen stabiel is. Volgens de Deense voetbalbond DBU is Eriksen wakker en moet hij nog verder onderzocht worden.

De zaakwaarnemer, Martin Schoots, heeft gehoord van de vader van Eriksen dat de voetballer inmiddels ademt en kan praten. Schoots vertelde dit tegen NPO Radio 1. "Christian is dus bij bewustzijn, dat is het enige wat ik weet. Iedereen is in shock en dat is logisch. Zijn vriendin is nu bij hem in het ziekenhuis", zegt de zaakwaarnemer. 

Vanaf het moment dat bekend werd dat de voetballer stabiel is, klonk er gejuich in het stadion. De naam van de voetballer werd geroepen, zowel door de Deense als Finse supporters.

Ploeggenoten durfden niet te kijken

Aan het einde van de eerste helft ontving Eriksen de bal na een inworp. Daarna viel hij voorover het gras is, zonder dat daar aanleiding voor was.

De spelers van Denemarken gingen om het medische personeel heen staan zodat de camera's Eriksen niet in beeld konden brengen. Uit de gezichten van de spelers bleek de ernst van de situatie. Verschillende ploeggenoten durfden niet te kijken. Ook in het stadion was de schok groot. Veel supporters moesten huilen en knuffelden elkaar.

Oranje
Lees ook:
Oranje maakt geen indruk in buitenland: 'Kwartfinale zit er net in'

Met brancard van veld gehaald

Eriksen moest minutenlang worden gereanimeerd. Het is nog steeds onbekend wat er met de voetballer aan de hand was. Eriksen werd met een AED behandeld. Hij werd vervolgens met een brancard van het veld afgevoerd. 

Op Twitter stromen de steunbetuigingen voor de speler binnen. Ook zijn oude voetbalclub Ajax reageert op Twitter: "Onze gedachten zijn bij Christian. We bidden voor hem." 

Op sociale media circuleert een foto van Eriksen toen hij op de brandcard lag. Daar is zichtbaar dat Eriksen zijn ogen open had en een hand op zijn voorhoofd had gelegd.

Oud-Ajacied Christian Eriksen

Christian Eriksen speelde van 2009 tot 2013 bij Ajax. Hij kwam 113 keer uit voor Ajax, en scoorde 25 keer. Hij maakte naam met zijn spelinzicht, passes en branie. In 2013 vertrok hij naar het Engelse Tottenham Hotspur, hij speelde daar 226 wedstrijden. Sinds afgelopen jaar komt hij uit voor Internazionale in Italië.

De 29-jarige voetballer speelt sinds 2010 voor het Deense elftal. Hij was de jongste speler tijdens het WK 2010. Hij speelde al ruim 100 interlands, en maakte tot nu toe 36 doelpunten.