Ga naar de inhoud
30 graden

Warm, warmer, warmst: tropische temperaturen op komst

Tropische temperaturen Beeld © ANP

Laat je trui of vest nog maar even in de kast liggen, want de temperaturen blijven hoog. In de komende dagen stijgt de temperatuur zelfs langzaam naar de 30 graden, of hoger. "In het zuidoosten kan het zelfs 32 of 33 graden worden."

De warmteliefhebbers kunnen hun geluk niet op. Oké, vandaag is het ietsjes kouder dan de afgelopen dagen – het wordt ongeveer 20 graden met af en toe zon – maar dat is geen voorbode voor komende week.

Want vanaf woensdag stijgt de temperatuur richting de 30 graden. "Maandag wordt het gemiddeld 26 graden, maar op dinsdag komen we even in een andere luchtsoort en daalt de temperatuur weer naar een graad of 23. Op woensdag komt een krachtige zuidelijke stroming op gang en dat zorgt voor warmer weer", legt Leander de Wit van Buienradar uit.

Volop
Lees ook:
Volop zomer, volgende week kans op tropische 30 graden in het zuiden

Het hoogtepunt is woensdag: dan krijgen we een tropische dag met temperaturen van 32 of 33 graden.

Uitzonderlijke temperaturen?

Volgens De Wit zijn dit niet hele uitzonderlijke temperaturen voor juni. Het komt wel vaker voor. Het dagrecord voor 16 juni staat bijvoorbeeld op 31,2 graden, zegt hij. "Maar juni kent al wel zeven zomerse dagen en komende week komen daar nog minimaal drie dagen bij. De meeste zomerse dagen gemeten in juni zijn er veertien. Het is dus wel opvallend dat we dit jaar in juni zo vaak dagen met meer dan 25 graden hebben.

Of het tropische weer ook na woensdag doorzet? Dat is volgens De Wit lastig te voorspellen. Hij denkt dat het na donderdag met de tropische temperaturen is gedaan, maar houdt wel een slag om de arm. "Zeer warme lucht blijft in de buurt, er hoeft dus maar weinig te gebeuren om daar opnieuw in terecht te komen."

Last van hooikoorts

Voor de zomerliefhebbers is het fijn, maar voor mensen met hooikoorts zijn de komende dagen een minder groot feest. De pollenradar slaat paars uit, zegt De Wit. "Dat betekent dat mensen met hooikoorts veel last gaan krijgen."

Neusspray,
Lees ook:
Neusspray, pillen of zoenen? Dit kun je doen tegen hooikoorts

Waarom het nooit heel veel warmer wordt dan 40 graden:

01:59
Een hittegolf, een hitteplan, extreme droogte. Grote kans dat dit de heetste zomer ooit wordt in Nederland. Maar hoe gek zou het bij ons kunnen worden? Weervrouw Nicolien van Buienradar vertelt je waarom rond de 40 graden de rek er wel uit is.