Ga naar de inhoud
'Stevige uitdaging'

Vermiste militair België gespot bij begraafplaats? Politie Groningen in actie

De politie in Groningen beleefde een spannende avond. Beeld © Politie Groningen-West (Instagram)

Een 'stevige uitdaging'. Zo noemt de politie Groningen de melding die daar gisteravond binnenkwam. Iemand had naar eigen zeggen de vermiste Belgische militair Jürgen Conings gezien in de buurt van begraafplaats Selwerderhof.

"Soms komen er meldingen binnen waarbij we ons realiseren dat als die melding klopt, we als politie een stevige uitdaging hebben en ook echt gevaar lopen", schrijft de politie op Instagram.

Zwaarbewapend

Conings is inmiddels al bijna een maand vermist, nadat hij zwaarbewapend zijn huis had verlaten. In een afscheidsbrief stonden dreigementen in de richting van Belgische politici en virologen. Hij wordt in staat geacht tot moord en beschouwd als terrorist.

Voortvluchtige
Lees ook:
Voortvluchtige Belgische militair geradicaliseerd, hoe zit dat in Nederland?

De politie Groningen begon na de melding een zoekactie en trof in de berm inderdaad een man aan die 'qua uiterlijk zeker overeenkomsten' had met Conings. Ook droeg de man een volledige outdooroutfit met uitrusting. Maar de agenten konden rustig ademhalen: deze man kwam uit Duitsland en was gewoon aan het hiken.

Onrust

"We hebben hem uitgelegd dat zijn verschijning voor de nodige onrust zorgt", schrijft de politie in haar Instagrampost. "Hij was zich daar totaal niet van bewust." De man kon na de ontmoeting met de politie verder met zijn wandeltocht. 

"Wij zijn blij met oplettende burgers, maar ook opgelucht dat we hebben kunnen uitsluiten dat het de vermiste Conings was", zo sluit de politie haar post af.

Nog
Lees ook:
Nog altijd geen spoor van vermiste militair: 'Niet ongeduldig worden'

Bij de zoektocht naar Conings werd donderdag in België een rugzak met jachtmunitie gevonden. Dat gebeurde vlak bij de plek waar eerder al zijn auto werd gevonden, bij Nationaal Park Hoge Kempen. Van Conings zelf ontbreekt nog altijd ieder spoor.

Bekijk ook: Opsporingsexpert legt uit hoe een klopjacht werkt

02:17
In deze video legt oud-politieagent en opsporingsexpert Jeroen de Rijke uit hoe een klopjacht, zoals die op Jürgen Conings, in z'n werk gaat.