Ga naar de inhoud
Smeerpunt

Eerste zonnebrandpaal bij Maastricht in gebruik genomen

Het eerste smeerpunt van Nederland Beeld © Orange Media

Bij Maastricht is vandaag de eerste zonnebrandpaal van Nederland in gebruik genomen. De dispenser geeft gratis zonnebrandcrème en staat in het populaire wandelgebied bij de Sint Pietersberg, onder meer het startpunt van de langeafstandswandelroute het Pieterpad.

De zonnebrandpaal is een initiatief van onder meer Natuurmonumenten en Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland. Ze spreken van een 'smeerpunt'.

Ze proberen via crowdfunding meer van zulke palen in Nederland te plaatsen en onderhouden, zodat er deze zomer nog 67.000 keer gebruikt kan worden gemaakt van gratis zonnebrandcrème. Sponsoren kunnen zelf bepalen hoeveel 'smeergeld' ze doneren. 

Meest voorkomende kanker

Het aantal van 67.000 is niet voor niets gekozen. Het is namelijk exact het aantal keer dat er in Nederland de diagnose huidkanker wordt gesteld. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. 

Eindelijk
Lees ook:
Eindelijk zon, maar je verbrandt razendsnel: dit moet je dan (niet) doen

Bijna altijd is de oorzaak dat de huid te lang en niet genoeg beschermd in de zon is geweest. Het is dan ook relatief eenvoudig te voorkomen. Twee maanden geleden kwam de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland met een actieplan, waarin onder meer werd gepleit voor het gratis verstrekken van zonnebrandcrème. 

In 80 procent van de gevallen is huidkanker overigens goed te behandelen.  

Bekijk ook: Vergeet niet te smeren: zo werkt zonnebrand

01:57
Bij zonnig weer is het eigenlijk voor iedereen absolute noodzaak, insmeren.