'Zo'n dom spel'

Voetbalhaters blij als het EK voorbij is: 'Ik word al chagrijnig van gejuich'

11 juni 2021 18:12 Aangepast: 12 juni 2021 13:25
Iris' zelfgemaakte t-shirt

Het EK voetbal is begonnen. Voetbalhaters Iris (22) en Felicia (35) willen er niets, maar dan ook niets van weten. De Oranjegekte irriteert hen al weken. "Ik vind het zo'n dom spel. Echt: ik kan niet wachten tot alles wat met voetbal te maken heeft, verdwijnt uit het straatbeeld", zegt Iris.

Iris uit Groningen voelt zo'n afkeer voor het spel dat ze een eigen T-shirt heeft gemaakt met 'f*ck voetbal'. Bij het horen van een geluid dat haar doet denken aan voetbal, wordt ze al chagrijnig. "Volwassen mannen die achter een bal aanrennen en daar ook nog heel veel geld voor krijgen. Eentoniger kan niet."

'Al dat gejuich en die herrie: verschrikkelijk'

Ze krijgt bijval van Felicia. De Schiedamse snapt alle commotie over het voetbal - vooral bij een groot toernooi als het Europees kampioenschap - totaal niet. "Ik vind het zo overdreven, zo'n onzin. Al die mannen die achter een bal aanlopen, wat is daar nu aan joh? En dan het publiek, al dat gejuich en die herrie, ik vind het verschrikkelijk."

Felicia Felicia

Wat Iris ook mateloos irriteert, is de aanstellerij van de mannelijke voetballers. "Ik kijk nog geen seconde en ja hoor, dan valt er alweer iemand. Krijgen ze extra punten als ze dat doen? En zijn het nou kinderen of volwassen mannen?"

Irritatie van jongs af aan

Bij beide vrouwen begon de irritatie al van jongs af aan. Iris en Felicia groeiden allebei op in een gezin waar zondagavond met het bord op schoot werd gekeken naar de voetbalsamenvattingen. "Ik was altijd heel blij als ik m'n eten op had, want dan rende ik snel naar boven", zegt Iris. Ook Felicia herinnert zich het moment nog goed. "Als kind dacht ik altijd: 'Oh nee hé, niet weer!'" 

Het liefst willen beide vrouwen de Oranjegekte ontwijken, maar dat gaat moeilijk met een straat vol oranje versieringen. "De straat hangt vol met vlaggetjes en de ramen zijn beplakt met stickers", zegt Felicia. Ook Iris krijgt geen mededogen van de buurtbewoners, want haar Groningse wijk ademt voetbal. "Het is ook de felle kleur oranje. Ik vind die zo lelijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De vijf spelregels van... het EK

Iris' zelfgemaakte t-shirt Iris' zelfgemaakte t-shirt

Toch zit er voor de vrouwen niks anders op. Ze moeten de Oranjegekte doorstaan, maar hoe? "Ik ga de wedstrijd absoluut niet kijken. Ik ga denk ik Netflix kijken, maar geen voetbal!", zegt Iris vastberaden. Felicia wijkt niet van haar zijde: "Ik ga denk ik filmpjes kijken op YouTube of lekker op het balkon zitten met m'n telefoon."

EK-pools populair: 'Mijn schoonzoon heeft hem voor me ingevuld'

Het EK is begonnen. Bij zo'n toernooi hoort natuurlijk een voetbalpool. Bij het bedrijf Montapacking heeft de Oranjekoorts toegeslagen. Personeel draagt oranje shirts, er hangen oranje ballonnen en bijna 80 procent van het bedrijf heeft zich op

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore