Geen afstand houden en duizenden bezoekers: veel coronamaatregelen verdwijnen eind deze maand voor evenementen, als zij gebruik maken van toegangstesten en vaccinatiebewijzen. Dat heeft het kabinet vandaag besloten.
Na de Fieldlab-evenementen die de afgelopen maanden zijn georganiseerd, concludeert het kabinet "dat alle type evenementen veilig kunnen plaatsvinden wanneer er gebruik wordt gemaakt van een coronatest vooraf en van gecontroleerde in- en uitstroom van bezoekers."
Bezoekers moeten een coronatest laten zien die maximaal 40 uur oud is, of een bewijs dat zij gevaccineerd zijn of al corona hebben gehad. Zij hoeven dan geen afstand te houden en geen mondkapje te dragen.
Het kabinet wil de verruiming ook laten gelden in andere sectoren, zoals sportwedstrijden en de horeca.

De eerste weken gelden er nog wel een paar extra regels. Zo mogen evenementen maximaal 25.000 bezoekers ontvangen, en mag het evenement niet langer dan 24 uur duren.
Vanaf 29 juli kan er nog meer
Als het aantal coronabesmettingen volgens de verwachting blijft dalen, kunnen er vanaf 29 juli ook weer meerdaagse festivals worden georganiseerd, zonder maximumaantal bezoekers. Het RIVM adviseert om bezoekers op die evenementen ook tussentijds te testen, maar er wordt nog gekeken hoe dat in de praktijk zou moeten werken.
"Ben je gevaccineerd, negatief getest of hersteld van corona, kun je weer naar een festival of concert zoals vroeger", zegt staatssecretaris Mona Keijzer.
Festivalbranche: onwerkelijk dat het zover is
De festivalbranche heeft opgelucht gereageerd op het besluit van het kabinet. "We zijn heel blij en dankbaar dat de overheid mee heeft gedacht en nauw betrokken was bij de Fieldlab-evenementen", zegt Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals. "Die uitkomsten hebben bijgedragen aan dit besluit."
De festivalorganisatoren zijn geen voorstanders van verplicht testen, zegt Schans, maar "voorlopig is dat niet anders. Het is iets tijdelijks. En we begrijpen dat het publiek dat ervoor over heeft."
Organisatoren van evenementen moeten wel rekening houden met de belasting op de hulpdiensten en het openbaar vervoer. Politie en andere hulpdiensten zijn tijdens de coronacrisis extra ingezet, dus zij hebben de komende periode tijd nodig voor trainingen en verlof, zegt het kabinet.

Daarom moeten burgemeesters en de politie scherp kiezen bij welke evenementen de hulpdiensten kunnen worden ingezet. Ook zullen organisatoren meer eigen veiligheidsmaatregelen moeten nemen.
De nieuwe regels gelden voor evenementen die toegangskaartjes verkopen, en op een afgesloten locatie worden gehouden.
Regels op gratis evenementen strenger
Bij evenementen zonder toegangskaartjes geldt vanaf 30 juni een maximum van 100 bezoekers, maar het kabinet overweegt dat maximum af te schaffen. Bezoekers moeten dan wel afstand blijven houden, en binnen mondkapjes dragen als zij zich verplaatsen.
In maart werd een eerste testfestival gehouden in Biddinghuizen. Daarvan maakten we toen deze video: