Hoeveel calorieën?

Snacken door Oranje: waarom we zo veel eten tijdens een EK-wedstrijd

15 juni 2021 16:09 Aangepast: 15 juni 2021 16:32
Archieffoto Beeld © ANP

Bier. Bitterballen. Chips. En laten we ook de oranje-tompouce niet vergeten. Hoe meer wedstrijden Oranje mag spelen tijdens dit EK, hoe meer wij met z'n allen naar binnen proppen. Hoe kan dat? En: hoeveel calorieën krijgen we binnen?

Waar de voetballers op het veld zich aan een streng dieet houden, letten op hun leefstijl en een ijzersterke conditie hebben, eten wij ons per wedstrijd vol met snacks die niet per se het allerbest zijn voor onze gezondheid. 

Het is de stress

En dat komt omdat we stress ervaren, zegt Liesbeth Zandstra, hoogleraar eetgedrag aan de Wageningen Universiteit. "We willen dat Nederland scoort, we hebben het niet in de hand, we kunnen alleen maar toekijken", vertelt zij. "Daardoor kun je tijdens zo'n wedstrijd, of vlak van tevoren, best wat stress ervaren, afhankelijk van hoe fanatiek je bent natuurlijk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kijkers genieten van juichende koning tijdens EK-wedstrijd

Het gaat dan om tijdelijke stress, die even oplaait en weer afzwakt. Daarbij komt het stresshormoon cortisol vrij, en als dat gebeurt, wil je eten. Zandstra: "Zoet, vet, zout: op dat moment snakken we naar alles wat juist ongezond is."

Na het eten van een bitterbal of hand (of zak) chips, komt er dopamine vrij: het genotshormoon. Dan voel je je fijn en verzadigd. "We kunnen de belonende werking van voedsel moeilijk weerstaan", zegt Zandstra. 

Vergeet je vrienden niet

Dat geldt al helemaal als we met vrienden of familie zijn tijdens zo'n EK-wedstrijd. "Dan heeft eten ook een heel groot sociaal aspect. Het gaat dan ook om het hele gebeuren eromheen. Je gaat met vrienden kijken, dat is gezellig, en gezelligheid associëren we met hapjes en drank."

Zoals we afgelopen zondag deden, toen Nederland met 3-2 won. Dat is in deze video te zien:  

Op zo'n avond zijn al die ongezonde snacks binnen handbereik. "Dan kun je nóg zo sterk van tevoren tegen jezelf zeggen: 'Ik ga het niet nemen, het is niet goed', maar op dat moment dat die schaal voorbij komt, is de verleiding voor heel veel mensen vaak veel te groot."

En niet te weerstaan, dus.

"Het wordt ook moeilijker gemaakt omdat de snacks tijdens een EK- of WK-wedstrijd, zoals de bitterbal, het blikje Heineken, er een beetje bij horen. En voor veel mensen is bijvoorbeeld de oranje-tompouce, of de oranje-soes, een ritueel. Dat eet je vóór de wedstrijd. Zeg dáár maar eens 'nee' tegen, als al je vrienden het eten en als je spanning voor de wedstrijd voelt."

Makkelijker?

Je kan het jezelf wel makkelijker maken. Het niet in huis halen is een optie, maar niet zo'n gezellige, natuurlijk. "Maar je kan ook én ongezonde snacks en gezonde snacks op tafel zetten. Chips heeft een groot door-eeteffect, maar als je er worteltjes bij zet, dan heb je in ieder geval een gezond alternatief en kun je afwisselen."

Want: ons brein werkt zó, dat als je iets lekkers ziet of ruikt, je het wil eten. Zie of ruik je het niet? Dan heb je er ook minder snel zin in. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gezonder eten stijgt harder in prijs dan ongezond eten

Komt bij: wie naar het scherm staart (of roept of wijst), stopt tegelijkertijd gedachteloos eten in zijn of haar mond. "Dan ben je dus niet bewust bezig met wat je eet", zegt Zandstra. "Dat speelt ook mee. Het kan helpen door voor jezelf beter in de gaten te houden hoeveel je nou eigenlijk binnen krijgt."

Hoe ongezond zijn de snacks eigenlijk, die je binnen krijgt tijdens een wedstrijd?

We zetten ze op een rijtje, met daarachter het aantal calorieën:

Hoeveel calorieën bevatten producten die veel gegeten en gedronken worden tijdens het voetbal kijken?

Wat Portie Hoeveel calorieën
bier 1 flesje 135 kcal
bitterballen 1 60 kcal
borrelnootjes 1 handje 133 kcal
chips, naturel 1 handje 54 kcal
chips, paprika 1 handje 53 kcal
kaas 1 blokje 38 kcal
tompouce 1 stuk 288 kcal
droge witte wijn  1 glas  100 kcal
rode wijn  1 glas  123 kcal 
frikandel  1 200 kcal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore