Tegen reisadvies in

Deze Nederlandse vakantiegangers hebben lak aan kleurcode oranje: 'Ik had behoefte aan een break'

11 juni 2021 17:28 Aangepast: 11 juni 2021 17:30
Van links naar rechts: Margit, Bodile en Sammie

Ondanks de oranje kleurcodes van Spanje en Frankrijk, gaan verschillende Nederlanders er toch op vakantie. Anthony (22), Bodile (26) en Sammie (27) genieten al van de mediterrane zon, Margit (64) en Mike (76) staan op het punt van vertrek. "Wij zijn gevaccineerd en in beide landen zijn toeristen welkom. Dat betekent voor mij groen licht", zegt Margit.

Maandag vertrekken ze voor twee weken naar Spanje. Met de auto door Frankrijk via de Pyreneeën naar een klein dorpje in de Spaanse provincie Gerona. Margit en Mike hebben er enorm veel zin in. Twijfelen vanwege de oranje kleurcodes deden ze niet. "We zijn gevaccineerd en hebben een stempel in het gele boekje. Dat hebben we nodig om de landen binnen te komen."

Oranje gebieden

Frankrijk en Spanje zijn twee populaire vakantielanden die (gedeeltelijk) oranje kleuren. Dat betekent alleen noodzakelijke reizen, ook als je gevaccineerd bent.

Ondertussen hebben Frankrijk en Spanje zelf de grenzen wél geopend voor toeristen. Spanje deed dit vanaf 7 juni voor alle bezoekers die zijn ingeënt tegen het coronavirus. In Frankrijk ben je vanaf 9 juni weer welkom als je gevaccineerd bent, antistoffen hebt of een PCR-test kunt laten zien.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie? Dit zijn de regels per land

Bodile (26) had wel oren naar een vakantie in Spanje en nam het vliegtuig naar Valencia. Een half jaar geleden zou ze nooit bewust naar een oranje gebied gaan, maar nu wel. "Ik keek er gewoon heel erg naar uit om even weg te gaan uit Nederland. Ik wilde echt weg uit m’n bubbel."

Wat ook meespeelt, zegt ze, is dat het einde van corona bijna in zicht is. "Dat merk je hier wel. Het is een oranje gebied voor ons Nederlanders maar hier is eigenlijk alles open."

'Maken reisadviezen niet voor niks'

In veel Europese landen is sprake van een ‘gestaag dalende trend', zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar dat betekent niet dat mensen de regels aan hun laars moeten lappen. "We maken de reisadviezen niet voor niks. De cijfers bepalen uiteindelijk of een land van oranje naar geel mag gaan."

Waarom gaan we op vakantie als het niet mag?

Waarom gaat de ene mens wel op vakantie naar een oranje gebied en de ander niet? Volgens gedragswetenschapper Arie Dijkstra heeft dat te maken met een lichamelijk, sociaal en psychologisch motief. 

  • Het lichamelijke motief is de dreiging die de vakantieganger voelt. Als je kwetsbaar bent voor het coronavirus, voel je meer angst om weg te gaan dan als je jong en gezond bent. Daarbij speelt ook mee hoe goed het gaat met de coronabesmettingen. "Gaat het goed, dan durven veel mensen een vakantie aan. Neemt het aantal besmettingen weer toe, dan zorgt dat ook voor meer dreiging en maken mensen andere keuzes."
  • Het sociale motief heeft te maken met in hoeverre mensen in hun afweging denken aan anderen. "Kijk je vooral naar het risico dat je zelf loopt of denk je meer aan het gevaar dat anderen eventueel door jou lopen?" Een voorbeeld zijn mensen die gevaccineerd zijn. Zij lopen geen risico meer om zelf ziek te worden, maar of zij anderen kunnen besmetten is nog niet duidelijk. "Op dat punt maken mensen verschillende afwegingen."
  • Het psychologische motief is: wat betekent op vakantie gaan voor jou? Als je erg bang bent om het virus op te lopen, je niet graag je buurman of buurvrouw besmet en op vakantie gaan niet het belangrijkste voor je is, is volgens Dijkstra de keuze snel gemaakt. "Dan heb je maar een kleine motivatie nodig om je tegen te houden." Staat vakantie voor jou symbool aan opwinding en sociaal contact, dan maakt dat de keuze anders. "Voor sommige mensen is weggaan heel belangrijk."

Sammie (26) verblijft in het vakantiehuis van zijn ouders in Frankrijk. Ondanks dat hij weet dat het niet mag, vindt hij dat hij daar minder risico loopt dan in een drukke supermarkt in Nederland. "Het huisje bevindt zich in een buitengebied. Ik kom nauwelijks in contact met mensen. Daarnaast ben ik expres met de auto gegaan om besmettingen te voorkomen. Met het vliegtuig was het een ander verhaal geweest."

Break nodig

Ook Anthony (22) kiest voor een vakantie in oranje gebied. Hij zit op dit moment met vrienden in het Spaanse Blanes. "Ik wilde even weg uit de chaos van Nederland. Met al dat thuiszitten, heb je gewoon even een break nodig." Hij is al heel Spanje doorgereisd: "We zijn gaan sightseeën in Barcelona, Lloret en Blanes. Het is super leuk, al merk je ook wel dat het rustiger is dan normaal. Je kan bijvoorbeeld niet echt uit, dus een zuipvakantie is het niet."

Anthony op vakantie in Spanje Anthony op vakantie in Spanje

Zich schamen dat hij in een oranje gebied zit? Nee, dat doet Anthony niet. "Iedereen weet het. Ik zet het op mijn Instagramstory, ik stuur snapchats. Ik doe daar niet geheimzinnig over. Veel mensen snappen het ook, want uiteindelijk wil iedereen weg. Ze zitten alleen te wachten tot het kan."

Dit is waarom vakantie vieren zo belangrijk is

Dat een vakantie vieren leuk en ontspannen is weten we allemaal, maar wat doet een vakantie nou echt met je? En is het nodig om vakantie te nemen? Dat leggen we je uit in deze video.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore