Vliegen eten

Na insectenburger voor mensen nu ook insectenvoer voor je hond

12 juni 2021 12:47 Aangepast: 12 juni 2021 12:51
De zwarte soldatenvlieg Beeld © ANP

Insectenburgers voor mensen bestaan al een tijdje, maar dat je ook je hond of kat voer op basis van insecten kunt geven is minder bekend. Toch stijgt de populariteit van deze dierenvoeding. "Huisdiereigenaren zien hun hond of kat ook weleens een insect eten, wat zal helpen om voor dergelijke producten open te staan."

Honden- en kattenvoeding bevat ongeveer een kwart aan eiwitten. Die eiwitten komen vaak uit vlees van koeien, varkens of kippen dat in het diervoer is verwerkt. Maar net als bij bijvoorbeeld hamburgers voor mensen is het ook bij dieren mogelijk rund- of varkensvlees te vervangen door insecten.

Vetzuren

"In Nederland lopen we redelijk voorop. We hebben bedrijven waar de zwarte soldatenvlieg wordt gekweekt. Daarin zitten specifieke vetzuren die heel interessant zijn en bepaalde gezondheidsvoordelen kunnen bieden", zegt dierenarts Ronald Corbee van de Universiteit Utrecht.

Ook qua duurzaamheid streeft deze vlieg concurrenten als de koe en het varken voorbij. "De CO2-voetafdruk van insecteneiwit is veel lager", legt Corbee uit. Koeien en varkens stoten namelijk veel meer broeikasgassen uit dan insecten. Bovendien zijn insecten veel sneller volgroeid dan een kalf of big.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Voor je spieren zijn ze net zo goed als melk, en ze zijn duurzamer: meelwormen'

En niet onbelangrijk: insecten zijn net zo gezond voor hond of kat als ‘traditioneel’ vlees. "Insecteneiwit heeft een vergelijkbare voedingswaarde als de eiwitbronnen die normaal worden gebruikt", laat Guido Bosch van de Wageningen Universiteit per e-mail weten.

Hij signaleert dat er steeds meer huisdierenvoeding met insecteneiwit verschijnt. "Huisdiereigenaren zien hun hond of kat ook weleens een insect eten, wat zal helpen om voor dergelijke producten open te staan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Knapperig tussendoortje: meelworm mag in EU worden gebruikt als voedsel

Ook Nestlé Purina, een producent van dierenvoeding, bracht recent in Zwitserland als proef honden- en kattenvoer met insecteneiwit erin op de markt. Het is de bedoeling dat dit voer in februari in Nederland beschikbaar komt. De eiwitten zijn afkomstig van de zwarte soldatenvlieg die in Nederland en Frankrijk wordt gekweekt. "We hebben de schaalgrootte, de middelen en de verantwoordelijkheid om onze impact op het milieu te verbeteren", verklaart Olena Topilnytska van het innovatieteam van Nestlé Purina de zoektocht naar een nieuw type dierenvoeding.

Lekker of niet?

Maar dat ging niet zonder slag of stoot. "Dierenvoeding ontwikkelen is moeilijker dan voedingsmiddelen voor mensen, omdat mensen je kunnen vertellen wat ze wel en niet lekker vinden." En waar mensen gedurende de dag groente, fruit, eiwitten en granen binnenkrijgen, moeten bij onze huisdieren alle voedingsstoffen in één type brokje zitten. "Dat was een spannende uitdaging. We voegden het insecteneiwit toe aan de totale mix, want huisdieren moeten het wel lekker vinden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Krekels, meelworm en bitterballen van oesterzwam: Lidl komt met duurzame producten

Die mix bestaat naast de vliegen uit tuinbonen, gierst (een graansoort) en kip. Het hondenvoer bevat 12 procent aan insecteneiwit. Dat is 30 procent van het totale eiwitgehalte. Bij katten gaat het om 4 procent. "Bij het samenstellen van de receptuur houden we rekening met de verschillende voedingsbehoeften en smaakprofielen van katten en honden. Het is belangrijk om verschillende eiwitsoorten te mengen om ervoor te zorgen dat huisdieren alle benodigde aminozuren binnenkrijgen", legt Topilnytska uit.

Duurdere ingrediënten

Het diervoer op basis van insecten is iets duurder dan ‘normale’ dierenvoeding. Dat komt doordat de ingrediënten duurder zijn. "Maar dat is waarschijnlijk tijdelijk, omdat de schaal waarop insecteneiwit wordt geproduceerd nog niet zo groot is. Insecten zijn nieuw, terwijl de vleessector jarenlang is geoptimaliseerd en dus zeer efficiënt werkt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Insectenvet is het nieuwe alternatief voor boter'

De huisdieren merken volgens haar geen verschil tussen hun 'gewone' voeding en de voeding op basis van insecteneiwitten, blijkt uit tests. Dat beaamt Bosch van de Wageningen Universiteit. "Als een hond of kat het niet eet, zal een product nooit slagen. Producenten van deze voeders investeren dus ook in de smakelijkheid van de producten. Dieren zullen net als mensen bepaalde voorkeuren hebben, maar ik verwacht niet dat het onvoldoende smakelijk is en dat de acceptatie goed zal zijn."

Het gaat nu nog om een nichemarkt, vertelt Topilnytska. "Maar het is wel een groeiende markt. We hopen dat insecteneiwit mainstream wordt, voor zowel huisdieren-, vee- als mensenvoeding."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore