Nederland

Kroongetuige wraakt rechtbank in Marengo-proces

11 juni 2021 14:25
Beeld © ANP

Het grote liquadatieproces Marengo, waarin Ridouan Taghi de hoofdverdachte is, is vandaag plots tot stilstand gekomen. De advocaten van kroongetuige Nabil B. wraken de rechtbank, omdat de schijn van partijdigheid zou zijn gewekt. "De rechtbank meet met twee maten."

Nabil B. heeft als kroongetuige een cruciale positie in het Marengo-proces. Mede dankzij zijn verklaringen staan zeventien verdachten terecht, met Ridouan Taghi als vermeende leider van een meedogenloze moordbende.

Conflict met het OM 

Maar sinds eind vorige maand is er veel onduidelijkheid over de positie van Nabil B. Vanwege een conflict met het Openbaar Ministerie over de beveiliging van zijn familie, schortte Nabil B. de kroongetuige-overeenkomst op. Hij wilde op dat moment dus niet langer verklaren en verscheen ook niet meer in de rechtbank.

Behalve kroongetuige is Nabil B. echter ook verdachte in het Marengo-proces. In die hoedanigheid moest hij vanochtend verplicht verschijnen in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam.

Volgens een van zijn advocaten, Onno de Jong, was Nabil B. echter niet in staat aan het proces deel te nemen, 'vanwege zaken van zeer persoonlijke en medische aard'. De Jong wilde dat graag toelichten, maar dan wel achter gesloten deuren, dus zonder pers, publiek, en andere verdachten en advocaten in de zaal. Na een uur beraad besloot de rechtbank dat verzoek niet toe te staan.

Schijn van partijdigheid

Die beslissing van de rechtbank schoot bij de verdediging van Nabil B. in het verkeerde keelgat. Zijn andere advocaat, Peter Schouten, sprak van de schijn van partijdigheid. "De rechtbank meet met twee maten", stelde Schouten. De advocaat wees op een eerder verzoek van de verdediging van Ridouan Taghi, om in diens zaak bepaalde persoonlijke omstandigheden achter gesloten deuren te bespreken. Dat verzoek werd destijds wel toegewezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advocaten kroongetuige Marengoproces wraken rechtbank

Voor Nabil B.'s advocaten was de afwijzing van de rechtbank reden voor een wrakingsverzoek. Dat betekent dat het vertrouwen in de rechters wordt opgezegd en gevraagd wordt nieuwe rechters aan te wijzen. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, wordt bepaald door een wrakingskamer. Die komt vanmiddag direct bijeen om het wrakingsverzoek te beoordelen.

Ondertussen ligt het Marengo-proces stil. Pas nadat de wrakingskamer zich heeft uitgesproken kan de zaak worden hervat, al dan niet met nieuwe rechters. Dat zal op zijn vroegst op 21 juni zijn.

Het Marengo-proces begon afgelopen maart inhoudelijk, nadat er al drie jaar lang voorbereidende zittingen waren geweest. De zeventien verdachten staan terecht voor het plegen van zes moorden, en vier pogingen daartoe. De verwachting is dat het proces pas in de loop van volgend jaar wordt afgerond.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore