Ga naar de inhoud
Bom onder CDA

Hoekstra: inhoud Omtzigt-nota 'heel vervelend en echt beschadigend'

Archieffoto. Beeld © ANP

Wopke Hoekstra heeft gereageerd op de interne nota van Pieter Omtzigt waarin het Tweede Kamerlid forse verwijten maakt aan zijn eigen partij. CDA-leider Hoekstra noemt het stuk 'heel vervelend en echt beschadigend'.

Volgens Hoekstra, die zei dat het 'geen makkelijke fase' is voor het CDA, roept de nota veel vragen op.

CDA-Kamerlid Omtzigt heeft in het vertrouwelijke document harde verwijten gemaakt aan het adres van zijn partij. Via dagblad De Limburger kwam het document naar buiten. De 76 pagina's tellende nota is geschreven door Omtzigt voor de commissie-Spies. Die commissie doet onderzoek naar de interne lijsttrekkersverkiezing binnen het CDA.

Vernietigende
Lees ook:
Vernietigende nota van Pieter Omtzigt legt bom onder CDA

Omtzigt schrijft in het document dat hij 'psychopaat, zieke man, teringhond, eikel, gestoord en labiel' is genoemd in de communicatie tussen CDA-fractiemedewerkers en -leden.

In het stuk van De Limburger wordt een screenshot van WhatsAppberichten getoond met scheldkanonnades tegen Omtzigt. 'Focking Eikel met die Nazi Posters', staat er onder meer.

CDA-top:
Lees meer
CDA-top: 'Nota is door Pieter Omtzigt op persoonlijke titel gemaakt'

Miljoen niet geregistreerd

Omtzigt stelt ook dat een bijdrage van bijna 1 miljoen euro aan de CDA-campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen niet is geregistreerd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat geld was afkomstig van drie sponsors, die, volgens Omtzigt, 'belang hebben bij pogingen om wijzigingen aan te brengen in de CDA-plannen zoals die in Wopkes New Deal en het verkiezingsprogramma zijn uitgewerkt. Daar heb ik moeite mee. En het maakt het CDA kwetsbaar'.

Volgens Hoekstra hebben sponsoren geen invloed gehad op het programma van het CDA. Alles is volgens de regels gegaan, zei hij vandaag.

Marnix van Rij

Ook interim-partijvoorzitter Marnix van Rij zegt zich 'niet te herkennen' in Omtzigts beweringen over de sponsoren. "Ik heb het uiteraard gecheckt", zei hij op Radio 1.

"Het CDA heeft alle regels gerespecteerd die de wet voorschrijft wat betreft sponsoring. Verantwoording zal in de jaarrekening van 2021 plaatsvinden, zoals dat moet." Die jaarrekening wordt volgend jaar ingediend.