Versoepelingen

Veiligheidsberaad: evenementen kunnen dit jaar doorgaan, maar tests zijn nodig

10 juni 2021 22:19 Aangepast: 11 juni 2021 13:04
Voor Pinkpop is de beoogde ingangsdatum van 1 juli te laat. Beeld © ANP

Als het aan het Veiligheidsberaad ligt, gaan de gesloten evenementen deze zomer door met 100 procent van de beschikbare capaciteit. Iedereen met een kaartje, moet dan wel vooraf negatief getest zijn op het coronavirus.

Dat zeggen bronnen binnen het Veiligheidsberaad tegen de politieke redactie van RTL Nieuws. Het kabinet gaat hier morgen verder over spreken en neemt dan ook een besluit. In het Veiligheidsberaad zitten de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's die Nederland telt.

Stap 4 vervroegd

Komende dinsdag wordt er meer duidelijk over verdere versoepelingen. Het is goed mogelijk dat sommige versoepelingen uit stap 4 van het openingsplan worden vervroegd, van 30 juni naar 26 juni. De evenementen zouden wel op 30 juni blijven staan.

Bekijk ook: vorig jaar waren er geen evenementen mogelijk, een ramp voor Marijke

Normaal verzorgt Marijke dranghekken bij Prinsjesdag en andere evenementen, maar dat ging niet.

In die vierde stap van het plan staat bijvoorbeeld dat het aantal personen dat je thuis mag ontvangen van vier naar acht gaat. Ook wordt de opening van de horeca verruimd, is er weer meer mogelijk om te sporten en worden de voorwaarden voor culturele instellingen verruimd. 

Open evenementen

Het Veiligheidsberaad is nog minder overtuigd van het door laten gaan van alle open evenementen. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan de marathon van Rotterdam, waar mensen gewoon langs de route kunnen gaan staan en geen kaartje nodig hebben.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Evenementensector kan weer gaan plannen: overheid staat garant

Daarbij speelt ook politie-inzet een grote rol. "Onder andere de politie, ambulance, GGD en betrokkenen bij veiligheidsregio’s en gemeenten hebben tijdens de coronacrisis enorm veel uren gewerkt en die verdienen ook enige rust de komende maanden", laat het Veiligheidsberaad in een statement weten.

Duidelijkheid

Het kabinet komt dus binnenkort met een besluit over die evenementen, en daar is iedereen aan toe. Het Veiligheidsberaad: "Wat het Veiligheidsberaad vooral belangrijk vindt, is dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt. Duidelijkheid voor gemeenten – welke voorwaarden zijn ervoor evenementen in verband met de vergunningsaanvragen – en voor de organisatoren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore