Ga naar de inhoud
14 maanden voorwaardelijk

Man die president Macron in het gezicht sloeg, krijgt 4 maanden cel

Tarel (in het groene shirt) net nadat hij heeft uitgehaald.

De man die eergisteren de Franse president Emmanuel Macron in zijn gezicht sloeg, moet vier maanden de gevangenis in. Daarnaast krijgt hij een voorwaardelijke celstraf van veertien maanden, zo heeft de rechtbank besloten. Het Franse Openbaar Ministerie eiste anderhalf jaar cel.

Het staatshoofd kreeg de klap toen hij een kleine menigte groette tijdens een werkbezoek aan het zuiden van Frankrijk. 

Mishandeling van een ambtenaar

Damien Tarel (28) is door de rechtbank in Valence schuldig bevonden aan de mishandeling van een ambtenaar, waar een maximale straf van drie jaar cel en een boete van 45.000 euro op staat. Tarel zit vast sinds hij de klap uitdeelde in Tain-l'Hermitage, een kleine gemeente ten zuiden van Lyon.

De man stond met een aantal andere mensen achter een dranghek en sloeg Macron toen de politicus hem groette. Voor de klap uitte hij kritiek op Macrons beleid. Het moment dat Tarel sloeg, is gefilmd. De beelden zie je hieronder:

Man slaat Franse president Macron in zijn gezicht

00:46

Volgens de openbaar aanklager is de actie van Tarel 'absoluut onacceptabel en een daad van opzettelijk geweld'. Tarel verklaarde in de rechtbank dat hij enkele dagen voor Macrons bezoek overwoog een ei of slagroomtaart naar de president te gooien.

Niet het plan Macron te slaan

Hij zei dat hij niet van plan was om hem te slaan. De man zei ook dat de president staat 'voor het verval van Frankrijk'. Hij heeft geen banden met politieke of militante groeperingen.

Behalve Tarel werd ook een tweede verdachte opgepakt. Deze man wordt niet vervolgd voor het incident met Macron, maar wel voor illegaal wapenbezit. In het onderzoek werden bij hem thuis onder andere wapens en een kopie van Adolf Hitlers Mein Kampf gevonden.

'Losstaand incident'

Het incident in Tain-l'Hermitage is veroordeeld door alle politieke partijen in Frankrijk. Macron sprak zelf van een losstaand incident en zei dat geweld en haat een bedreiging vormen voor de democratie. Premier Jean Castex noemde het een belediging voor de democratie.