Ga naar de inhoud
'Gedraag je'

GGD'ers bedreigd om stempel in geel vaccinatieboekje: 'Ongekend'

De GGD-vaccinatielocatie in Tiel. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte

Op verschillende plaatsen in het hele land zijn medewerkers van de GGD de afgelopen dagen bedreigd en uitgescholden door mensen die een stempel eisen in hun gele vaccinatieboekje. "Ongekend dat dit gebeurt", zegt een woordvoerster van GGD GHOR Nederland.

Mensen die eerder door de GGD zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, kunnen daar sinds begin deze week alsnog een aantekening, stempel of sticker van krijgen in het gele boekje. Dat heeft voor coronavaccinaties geen officiële status, maar het is in de praktijk goed genoeg om zonder recente coronatest verschillende landen binnen te komen, waaronder Duitsland.

Schelden of dreigen

Als mensen die eerder hun prikken hebben gehaald zo'n bewijs willen, moeten ze zich wel houden aan de instructies van de lokale GGD. Niet iedereen lijkt dat te begrijpen. "Sommige mensen komen met hun camper of caravan naar een vaccinatielocatie en verwachten dan meteen een stempel of sticker", zegt de woordvoerster.

Als dan blijkt dat het zo niet werkt, gaan sommige mensen schelden of dreigen. De woordvoerster van GGD GHOR schat dat dit 'een tiental keren per dag' voorkomt. "Gedraag je alsjeblieft", zegt ze. "Onze medewerkers werken zich met bloed, zweet en tranen uit de naad. En we doen wat we kunnen." De landelijke lijn is dat van bedreiging altijd aangifte wordt gedaan bij de politie.

Coronaprik
Lees ook:
Coronaprik in het gele vaccinatieboekje: wat heb je eraan?

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge reageert verontwaardigd op de dreigementen. "Bedreiging en intimidatie om een stempeltje in je gele boekje. Zó absurd dit, doe even normaal! Bij de GGD wordt met man en macht gewerkt om ons uit de crisis te halen. Een diepe buiging, dát is op z’n plaats", zegt hij op Twitter.

Testbewijs

Gezondheidsdiensten vragen om bewijs als iemand een stempel komt halen. Dat kan het testbewijs zijn dat direct na de prik op papier is verstrekt, of een print van iemands persoonlijke vaccinatieoverzicht op het beveiligde deel van de RIVM-website. Verder hebben verschillende GGD's een specifieke locatie of specifieke tijdstippen hiervoor gereserveerd, zodat het stempelen het vaccineren zelf niet in de weg zit.

Op dit moment verschilt het nog per land welk bewijs van vaccinatie iemand moet kunnen leveren. Vanaf 1 juli is in de hele Europese Unie een digitaal bewijs geldig, het Digitaal Corona Certificaat (DCC). Daarmee kunnen mensen bewijzen dat ze zijn gevaccineerd, recent negatief zijn getest of zijn hersteld van een coronabesmetting.

CoronaCheck-app

In Nederland wordt het een onderdeel van de CoronaCheck-app. Via die app kunnen over een paar weken gegevens worden opgehaald uit de registratiesystemen van het RIVM, de GGD en de ziekenhuizen.

Bekijk ook: Prikken, prikken, prikken - zo ziet de vaccinatiepiek eruit

02:45
Deze weken wordt een recordaantal vaccinaties toegediend. We gingen kijken in Rotterdam hoe dat er in de praktijk uitziet.