Reisadvies

Waarom staat een land als Frankrijk nog op oranje?

17 juni 2021 17:29 Aangepast: 18 juni 2021 19:20
Een vrouw zit bij de camper op een camping in Frankrijk Beeld © ANP

Naar de camping in Frankrijk: veel mensen staan te popelen om er, nu de vakantie nadert, weer eens lekker op uit te gaan. Maar het reisadvies voor Frankrijk heeft nog steeds de kleurcode oranje, terwijl het ook daar best goed gaat qua besmettingen én vaccinaties. Dus waarom is dat?

Voor het bepalen van het reisadvies van landen zoals Frankrijk en Spanje wint Buitenlandse Zaken advies in bij het  Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Het RIVM baseert zich weer op cijfers van het ECDC, de Europese variant van het RIVM. 

Besmettingen

Het eerste criterium waar het RIVM naar kijkt, is hoeveel besmettingen er zijn in een bepaald land. Daarbij wordt gekeken naar de hoeveelheid nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners over een periode van twee weken. Het advies kan van oranje naar geel springen als het aantal besmettingen onder de 150 per 100.000 inwoners ligt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie? Dit zijn de regels per land

Er wordt ook in de gaten gehouden hoeveel coronatests er worden gedaan in een land. Als er meer besmettingen zijn, is meer testen ook belangrijk.

Test een land meer, dan is natuurlijk ook de kans aanwezig dat er meer besmettingen worden vastgesteld, zonder dat er meer risico's zijn. Er wordt ook gekeken naar de hoeveelheid ziekenhuisopnames in een land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tweede Kamer: elke Nederlander gratis test voor zomervakantie

Bij stijgende coronacijfers brengt het RIVM het hele land in kaart en kijkt waar de stijgingen vandaan komen. Hierdoor kunnen ze soms specifieker kijken of er bijvoorbeeld een geel advies kan worden afgegeven voor een stad of regio.

Varianten en terugreizen

Dan zijn er nog twee laatste zaken die het RIVM meeneemt in zijn advies. Ten eerste: keren er veel mensen terug uit een bepaald land en blijken ze besmet? Als dit zo is, kan het een signaal zijn dat er een hoger risico is in dat land.

Bekijk ook: Dit is waarom vakantie vieren zo belangrijk is

Is het nodig om vakantie te nemen? Dat leggen we je uit in deze video.

Ten tweede spelen de coronavarianten die rondgaan ook een rol. Als er zorgelijke varianten voorkomen, zoals de deltavariant in het Verenigd Koninkrijk, kan dat een reden zijn om een oranje of zelfs rood advies af te geven. Dit natuurlijk om te voorkomen dat zo'n variant zich in ons land verder kan verspreiden.

Het kan ook zo zijn dat andere landen geen Nederlanders willen toelaten, omdat zij de coronasituatie in ons land te ernstig vinden. Dan zal er vaak ook een oranje of rode kleurcode worden afgegeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nog niet onbezorgd op autovakantie: 'Ga niet op de bonnefooi'

Maar waarom staat een land als Frankrijk dan nog op oranje? Bijna het hele land voldoet in ieder geval aan het criterium van de lage besmettingen. Alleen Parijs zit nog boven de 150 besmettingen per 100.000 inwoners. Overigens ziet het er in België ook goed uit. Dat hele land zit nu onder de signaalwaarde van 150.

Volgende week?

Volgens politiek verslaggever Fons Lambie kost het meestal een paar dagen voordat de kleurcodes worden aangepast. "De afgelopen twee weken ging het telkens zo dat er op donderdag nieuwe ECDC-cijfers kwamen, en dat pas de woensdag daarna de aanpassing volgde van het ministerie. Met deze cijfers is de kans dus groot dat Frankrijk volgende week wél op geel staat." 

Het is mogelijk dat het ministerie op een gegeven moment besluit om dit soort regio's wel op geel te zetten, maar andere regio's oranje laat. Vorige zomer gebeurde dat ook.

Noodzakelijke reizen

Het kan dus af en toe nog wel eens duizelen als het gaat om de kleurcodes. Maar kortgezegd betekent oranje: alleen noodzakelijke reizen. Toeristische reizen worden dus afgeraden, maar zijn niet verboden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie in oranje gebied: ben je verzekerd?

Bij de meeste landen is een oranje kleurcode afgegeven vanwege de coronasituatie, maar er zitten ook landen bij die deze code om een andere reden hebben. Check dus goed op deze website van de overheid waarom een land een bepaalde code heeft.

Als je toch besluit om op vakantie te gaan naar een land dat nu oranje is gekleurd, hou er dan wel rekening mee dat je bij terugkomst in Nederland ten minste tien dagen in quarantaine moet. Ook moet je je laten testen voordat je terugreist.

Liever een uitleg met beeld? Bekijk dan deze video van het RIVM:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore