De vlag uit

Zij wilden aangepaste examens, maar slaagden toch: 'Ik kan mijn geluk niet op'

10 juni 2021 19:36 Aangepast: 10 juni 2021 19:46
Romy (links) en Pleun (rechts) hadden gehoopt op afschaffing of aanpassing van de eindexamens. Beeld © Privécollectie Romy en Pleun.

Vrijwel de hele nacht lag Pleun (17) wakker, zo spannend vond ze het dat ze vandaag de uitslag zou krijgen van haar vwo-examen. En vrijwel de hele ochtend kreeg ze geen hap door haar keel. Tot om 12 uur het verlossende telefoontje van haar mentor kwam: geslaagd. "Ik ben zó blij."

Pleun Lagerberg uit Nijmegen is een van de duizenden studenten die dit jaar eindexamen deden. Vandaag kregen ze de uitslag van de examens die gemaakt zijn in het eerste tijdvak.

Petitie van Pleun

Zo ook Pleun. Pleun startte eerder dit jaar nog een petitie, die meer dan 44.000 keer werd ondertekend. Ze wilde dat de lesstof werd aangepast. Dat lukte niet, maar haar petitie had samen met andere petities wel wat resultaat: leerlingen mochten één resultaat van hun eindexamens wegstrepen.

Zo zagen de corona-eindexamens er dit jaar uit

  • Leerlingen konden dit jaar de examens spreiden over twee tijdvakken. Ze mochten er zelf voor kiezen een examen naar het tweede blok te verplaatsen zodat ze meer voorbereidingstijd hadden.
  • Ze mochten één vak niet mee laten tellen voor hun eindscore. Dat mag dan geen kernvak als Nederlands, wiskunde of Engels zijn. 
  • De examenkandidaten krijgen een extra herkansing, twee in totaal.

Pleun gaat dat niet doen; ze is geslaagd met een 5,9 gemiddeld. Dat zag ze niet aankomen. "Mijn school zette eerder deze week per ongeluk de cijfers van biologie al online: een 4,1. Ik had gehoopt op een 5, dus toen schoot ik helemaal in de stress."

'Ik ben een stresskip'

Pleun was bang dat ze voor alle vakken fout had ingeschat hoe het was gegaan. "Dat alles slecht zou uitvallen. Met één cijfer weet je nog niks, maar ik ben zo'n stresskip die dan meteen pessimistisch gaat denken."

Bekijk ook: Geslaagd! Zo juichen, schreeuwen en huilen jullie om de examenuitslag

Wij vroegen om video's van hoe jullie feestvierden na het horen van het goede nieuws. Zo dus.

Vandaag kwam dan toch het geruststellende telefoontje van haar mentor. Ze zat bij haar ouders op de bank. "Ik was echt heel zenuwachtig en gestrest. Ik ging er al vanuit dat ik was gezakt, dus ik hoopte op zakken met een herkansing." 

Op naar Gran Canaria

De opluchting was groot toen bleek dat ze de komende weken niet meer hoeft te leren voor zo'n herkansing. "Mijn geluk kan niet op." En dat gaat ze vieren: vanmiddag komt er familie langs en later gaat ze naar de stal waar haar paard staat. "Daar doe ik met wat vrienden een drankje." 

Ook de examenreis is al geboekt. Op 21 juni vliegt Pleun met zes schoolgenoten naar Gran Canaria. En op 18 september vertrekt ze 3 maanden naar New York om haar Engels bij te spijkeren. "Ik ben niet slecht in Engels, maar ik wil het vloeiend spreken. Dus ik neem een tussenjaar. Ik vond het niet  aantrekkelijk om te gaan studeren in coronatijd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zij wilden de eindexamens afschaffen of aanpassen, maar moeten alsnog hard blokken

Ook Romy Westfa (17) uit Puttershoek was er niet gerust op voor de start van examens. Ze ervoor probeerde er via een petitie, die bijna 8000 keer werd ondertekend, nog voor te zorgen dat de examens werden afgelast en baalde toen ze toch doorgingen

Ze vond dat ze er niet goed op voorbereid was. Dat ze in het coronajaar te weinig uitleg had gehad over bepaalde onderwerpen. "Online lesgeven was nieuw. Docenten die wat ouder zijn, wisten niet hoe het werkte. Lessen gingen vaak niet door, bijvoorbeeld omdat docenten ziek waren van het virus", zei Romy eerder.

En toch. Ze slaagde. We probeerden haar weer te bellen. Maar weet je nog hoe het ging toen jij slaagde? Juichen, juichen, en nog eens juichen natuurlijk! De emoties bij Romy liepen zo hoog op, dat ze amper nog tijd had voor een belletje met deze redactie. Haar reactie via de app zegt echter alles: "Het was echt chaos!! Maar ik ben geslaagd! Echt geweldig!"

Bekijk ook: Slagen zonder eindexamens maken: 'Dit is apart'

Vorig jaar kregen scholieren hun diploma, zonder dat ze examen konden doen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw record: 209.000 klachten over de eindexamens

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore