Stressvolle dagen

KLM raakt speciale fiets Mexicaanse paralympiër kwijt: 'Droom dreigde in duigen te vallen'

10 juni 2021 18:00
Juan Carlos Cano Beeld © Eigen foto

De Mexicaan Juan Carlos Cano wil graag op de Paralympische Spelen meedoen aan de triatlon. In Frankrijk kan hij dit weekend een flinke stap zetten richting Tokio. De paniek was dan ook groot toen zijn op maat gemaakte fiets zoek raakte op Schiphol. Twee lange dagen zat hij in spanning.

De 31-jarige Cano zit momenteel op zijn hotelkamer in het Franse Mulhouse in quarantaine. Toen hij daar eerder deze week met een KLM-vlucht aankwam vanuit Mexico, wilde hij op het vliegveld zijn fiets ophalen, maar die was nergens te bekennen. De fiets was tijdens een overstap op Schiphol achtergebleven. "Geen idee hoe dat kan", zegt de triatleet. 

Een KLM-medewerker adviseerde hem dinsdag een formulier in te vullen om zijn verloren bagage te reclameren. Dat deed hij gelijk, maar twee dagen later had hij nog steeds niets van de KLM gehoord. En zijn fiets was nog spoorloos. De Mexicaan heeft geprobeerd te bellen, maar een KLM-robot vertelde hem dat hij langer moet wachten. Op berichten via social media en mail reageerde de KLM niet.

Voorbereidingen in de soep

Cano staat op de wereldranglijst op zijn discipline vlak achter de plekken die recht geven op kwalificatie voor de Paralympische Spelen. Die beginnen op 24 augustus. De kwalificatiewedstrijd voor paratriatlon vindt zondag plaats in Mulhouse. De voorbereidingen dreigden behoorlijk in de soep te lopen. 

De atleet kan niet zomaar een andere fiets gebruiken, want de verdwenen fiets is speciaal voor hem op maat gemaakt, aangepast op zijn prothese - Cano mist zijn linkerarm.

Als hij de Spelen hierdoor zou mislopen, zou zijn droom in duigen vallen en is alles voor niets geweest. "Het is niet zo makkelijk om Paralympiër te zijn in Mexico. De situatie in het land is lastig. Trainen kan al gevaarlijk zijn. Een keer werd ik met twee pistolen op mijn hoofd beroofd van mijn fiets."

Verlossende woord

Dat zijn fiets juist in het 'veilige' Europa zoek is geraakt, is wrang. Na bijna drie dagen in spanning op zijn hotelkamer kwam gisteravond laat het verlossende woord dan toch van de KLM. Cano kreeg een berichtje dat zijn fiets is gevonden en die wordt alsnog naar Frankrijk gestuurd.  

Hij hoopt nu snel met de trainingen voor zijn belangrijke race te kunnen beginnen. "Ik weet als geen ander dat het maar relatief is. Het is maar een fiets, er staat geen mensenleven op het spel. Maar fietsen is nu wel mijn leven."

Spijtig, noemt KLM de situatie in een reactie, maar de fiets is vanochtend met succes getraceerd en van Amsterdam naar Lyon vervoerd. Dat Cano niet direct een reactie kreeg op sociale media 'kan inderdaad voorkomen'. "Onze socialmediamedewerkers hebben niet meteen informatie beschikbaar over vertraagde bagage", zegt de maatschappij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore