Het weer is heerlijk zomers, en dat blijft voorlopig ook wel zo. Maar 's nachts is dat minder lekker: in een plakkerige, warme kamer slaap je een stuk slechter. Hoe zorg je dat je huis koel blijft, of weer koel wordt? "Je moet je eigenlijk gedragen zoals inwoners van mediterrane landen."
"Wat je veel Nederlanders ziet doen, is bij lekker weer het raam open zetten. Maar dat moet je afleren", zegt Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs. Zodra het buiten warmer is dan binnen moet je direct alles dichtdoen, is zijn advies. Ook gordijnen en rolluiken.

Volgens Valk moet je 'mediterraan wonen', waarbij je je gedraagt zoals mensen in landen waar elk jaar een bloedhete zomer is. "Die mensen hebben door jarenlange ervaring hete zomers geïnternaliseerd. Die weten hoe ze om moeten gaan met periodes van hitte", zegt Valk.
"Dat betekent overdag je huis zo veel mogelijk dicht laten en alles open zetten zodra het buiten koeler is dan binnen, dus in de tweede helft van de avond en vroege ochtend." Een ventilator kan helpen om die koele lucht sneller naar binnen te blazen.
Huis-tuin-en-keukenoplossingen
Vooral de overgang naar warmere temperaturen is voor veel mensen flink wennen, zeker nu het zo plotseling zomers weer is geworden. Als je nog niet gewend bent aan de warmte, is het een stuk lastiger om in slaap te komen.

Als het kwik dan oploopt, proberen mensen verschillende trucs om de warmte buiten te houden. RTL Nieuws deed tijdens de hittegolf van vorige zomer een oproep op Facebook en de huis-tuin-en-keukenoplossingen stroomden binnen.
Eén ervan is reflecterend folie, zoals aluminiumfolie, buiten op het raam plakken. "Aluminiumfolie helpt wel om de warmte buiten te houden, maar dat is echt een noodgreep", zegt Valk.
"Je kunt niet meer naar buiten kijken, je moet het weer weghalen als je je raam open wilt zetten en je kunt vaak moeilijk bij de ramen." Ook moet je niet onderschatten hoe erg je buren verblind worden door dit soort folie. "Het heeft een enorme spiegelwerking."
Huis nat spuiten
Een andere tactiek is om een kant van je huis of je dak nat te spuiten. Los van de verspilling van drinkwater, heeft het ook nog eens nauwelijks effect. "Het helpt eigenlijk alleen bij ongeïsoleerde daken, zoals een bouwkeet of tuinbouwkas", zegt Valk.
"In een woning helpt het vaak niet. Het maakt de stenen aan de buitenkant koel, maar daar zit vaak isolatiemateriaal achter. En dat materiaal voorkomt toch wel dat warmte snel naar binnen komt." Water maakt dan niet veel verschil.
Om een simpele vergelijking te maken: bij regen koelt je huis ook niet ineens heel snel af omdat het huis nat wordt.

Zou een ventilator dan uitkomst bieden? Zodra de temperatuur oploopt vliegen ze de winkels uit, en ze werken zeker goed om je te verkoelen, maar maken het in huis niet kouder. "Het verfrist wel, maar ververst de lucht niet", zegt Valk.
Sommige mensen proberen er een soort budget-airco van te maken door er bevroren koelelementen of waterflessen voor te zetten.
IJs voor de ventilator zorgt er wel voor dat er koudere lucht op je wordt geblazen. Het zal helpen om jou af te koelen, maar zal niet echt de temperatuur in huis omlaag brengen. Een echte airco doet dat natuurlijk wel, maar Valk denkt niet dat het de investering waard is.
"Je kunt beter investeren in zonwering dan in een airco. Vaak is een airco ook te veel van het goede, dan krijg je een klap in je gezicht als je weer buiten komt, dat is ook weer niet gezond." Als mens pas je je aan aan de warmte, en hoef je je huis eigenlijk helemaal niet zo veel te verkoelen voor een comfortabele temperatuur.
Waarom het nooit heel veel warmer wordt dan 40 graden
Waarom het nooit heel veel warmer wordt dan 40 graden
"25 graden binnen, ervaar je nu eenmaal anders als het buiten 35 graden is dan als het buiten rond het vriespunt is", zegt Valk. Daarom is het goed dichthouden van je huis eigenlijk genoeg. "Het is gezond en comfortabel als het binnen koeler is dan buiten, dat werkt al met een paar graden. Met goede zonwering kan het lukken je huis een flink aantal graden onder de buitentemperatuur te houden."