Ga naar de inhoud
Ria van der Steen schrijft over het MH17-proces

Nabestaande Ria blogt over het MH17-proces: 'Het onvermijdelijke komt steeds dichterbij'

Ria van der Steen, die haar vader en stiefmoeder verloor bij de ramp met vlucht MH17, volgt de rechtszaak tegen de verdachten op de voet. Voor RTL Nieuws houdt ze een blog bij. "Steeds meer krijg ik het gevoel dat het vonnis 'schuldig' dichterbij komt. Dat klinkt me als muziek in de oren."

Ik heb besloten dat vandaag een goede dag wordt. Soms kun je zo'n dag gewoon afdwingen. Ik stap inmiddels voor de twintigste keer de auto in voor de rit naar het Justitieel Complex Schiphol (JCS) om de zitting bij te wonen. De songtekst "When the lady smiles, you know it drives me wild" van Golden Earring komt me tegemoet zodra ik de radio aanzet. Wat een geweldig nummer vind ik dit. Dit krachtige nummer past helemaal bij mijn plan om vandaag een goede dag te laten worden.

"Meer dan 60.000 pagina’s voorlezen is natuurlijk niet te doen."

Vandaag is de tweede dag waarop de rechtbank belangrijke delen van het onderzoeksdossier gaat voorhouden, zoals dat heet. Wat wij horen is níét de conclusie of mening van de rechtbank. Het zijn de belangrijkste bevindingen of meest relevante resultaten van het onderzoek. 

Een samenvatting zeg maar. Dat moet ook wel, want meer dan 60.000 pagina’s voorlezen is natuurlijk niet te doen.

In de ochtend worden mogelijke alternatieve scenario's voorgehouden. Een van die scenario's is dat de afvuurlocatie ergens anders zou kunnen zijn. Dat zou kunnen worden bewezen door 'getuigen', of op basis van foto's die Rusland eerder heeft getoond op een door henzelf gehouden persconferentie.

"Het bewijsmateriaal is gefotoshopt met Adobe. Dát klinkt nou niet erg professioneel."

De getuigen zijn gehoord, het beeldmateriaal is onderzocht en de onderzoekers hebben geconcludeerd dat de foto's zijn bewerkt: gefotoshopt met het computerprogramma Adobe. Wij schieten allemaal in de lach op de tribune. Dát klinkt nou niet erg professioneel.

Stukken vervalst

Zo komen er nog wat 'onderbouwingen' voor alternatieve scenario's voorbij, maar die onderbouwingen slaan helemaal nergens op. Stukken zijn onvolledig, bewerkt en dus gewoon vervalst. Dat is door onderzoekers vastgesteld.  

Bij mij klinkt Golden Earring weer in mijn hoofd: "Everytime it feels like the earth is shakin'… It doesn't matter…" Ik denk dat het nog steeds goed zit met die goede dag van mij.

"Het vonnis 'schuldig' komt langzaam maar onafwendbaar dichterbij. Dat klinkt me letterlijk en figuurlijk als muziek in de oren."

Na de pauze gaat het voorhouden over naar het achterhalen van de vraag: wat was de rol van de vier verdachten bij het neerhalen van vlucht MH17? Het is prettig luisteren naar deze rechter. Een man met een prettige stem die het verhaal vertelt en niet zomaar een tekst opleest. Hij neemt ons mee in de aanloop naar de situatie ten tijde van juli 2014. Daarbij wordt onder meer geciteerd uit telefoongesprekken tussen de vier verdachten. Die worden woord voor woord weergegeven op schermen.

Ik lees de teksten aandachtig mee en steeds meer krijg ik het gevoel dat het vonnis 'schuldig' langzaam maar onafwendbaar dichterbij komt. Dat klinkt me letterlijk en figuurlijk als muziek in de oren. Nu hoor ik heel duidelijk "When the Lady Smiles".